KAKO KAŽE ZA POČITNICE?

Vremenoslovci odkimavajo z glavo

Objavljeno 14. februar 2016 19.45 | Posodobljeno 14. februar 2016 19.45 | Piše: Jaroslav Jankovič

Napoved za šolske počitnice: oblačno s padavinami, v nižinah dež, na smučiščih sneg.

V prihodnjih dveh tednih bo oblačno, občasno bo deževalo. Foto: Mavric Pivk

LJUBLJANA – Dnevne temperature v teh dneh močno nihajo, vremenarji pravijo, da se vetrovi severa in juga vsakih nekaj dni malce premešajo, sever prinaša še malce mraza, z jugozahoda prihaja dež. Zato so dolgoročne napovedi za dva tedna šolskih počitnic zelo nezanesljive.

Februarsko nestanovitno vreme

Po suhem decembru, ko so vremenarji na Kredarici našteli le štiri dni s snegom, februarja doživljamo nestanovitno vreme z velikimi vsakodnevnimi nihanji, saj se temperatura čez noč spusti do 0 stopinj Celzija in se že dopoldne povzpne do 10, celo 15 stopinj. 
Klimatologinja Tanja Cegnar z agencije za okolje pravi, da se decembra in v prvi polovici januarja vreme severa Evrope in juga v Sredozemlju nista mešala, zato je bilo stabilno, brez padavin.

»Seveda pa smo imeli zaradi tega zelo onesnažen zrak,« pojasnjuje Cegnarjeva. Nekje na polovici januarja se je prelomilo: »Pravimo, da se je spremenil vremenski tip, kadar hladen zrak s severa občasno, lahkotno ali v sunkih, prodre proti jugu. Od tod velika temperaturna nihanja, prišle so tudi padavine.« Te so zaradi zmanjšanih zalog podzemne vode nujne, poleg tega bi zaradi golih gora zapretila pomladanska suša.

Razmere spremljajo veliki in običajno hitri prehodi iz toplega v hladno in obratno. »Temperatura se povzpne neobičajno visoko za zimo. Na večini naših smučišč zaskrbljeno spremljajo, kako jim toplo vreme pobira snežno odejo.«

Kaj pa smučarji?

In kakšno vreme je do smučarjev neprijazno? »Neugodne razmere so za smučišča nizka oblačnost, ki jo na gorskih smučiščih doživljamo kot meglo, močan veter, ki lahko povzroči zaustavitev delovanja žičnic, in toplo vreme, ki načenja snežno odejo.«

Na podlagi raziskav ugotavljajo, da tudi odsotnost snega po nižinah vpliva na odločitve priložnostnih smučarjev, ko razmišljajo o obisku smučišča. Marca, ko zadiši po pomladi in morju, predstavo o užitku na smučeh številni kar nekako izgubijo.

image
Pregled debeline snežne odeje februarja v Ratečah. Vir: Arso

Prihodnost za nižje ležeča smučišča, kar pomeni nižje od 1500 metrov nadmorske višine, ni nič kaj obetavna.

»Vse projekcije prihodnjega podnebja kažejo na toplejše podnebje in s tem tudi na bolj mile zime. Žal ima Slovenija malo visokogorskih smučišč, eno najbolj perspektivnih, Kanin, pa je že za smučarje na slovenski strani že več let zaprto. Upajmo, da se bodo napovedi o skorajšnjem odprtju uresničile.«

Kot vemo, bodo do sredine stoletja pomladi toplejše za 1,5 stopinje, drugi letni časi pa celo za dve stopinji. Pozimi se bo količina padavin verjetno povečala, toda meja sneženja se bo dvignila za nekaj sto metrov. Poleg tega bodo imela smučišča še več težav s pripravo umetnega snega. 

Počitniška napoved

Izračuni za prihodnji teden se večkrat na dan spremenijo, za dva tedna naprej, obdobje od 13. do 27. februarja, pa vremenarji odkimavajo z glavo. Vsi do zdaj možni vremenski izračuni vendarle kažejo na oblačno vreme s kar pogostimi padavinami. Prva dva valova dežja oziroma v višje ležečih krajih snega bomo doživeli v noči na ponedeljek in v torek. In v drugem tednu počitnic morda še dva. »V nižinah bo to dež, na smučiščih, tudi v relativno nizko ležeči Kranjski Gori, pa bodo imeli sneg,« spodbudno pove Cegnarjeva. Toda meje sneženja ne morejo natančno napovedati. 

 

Deli s prijatelji