OSEBNO DOPOLNILNO DELO

Vrednotnice so pred vrati: to morate vedeti

Objavljeno 18. december 2014 13.15 | Posodobljeno 18. december 2014 13.15 | Piše: A. L.

Letno je mogoče z njo zaslužiti do dobrih 5900 evrov, v polovici leta pa zaslužek ne sme biti večji od slabih treh tisočakov.

Mnogo ljudi, ki junaško priskočijo na pomoč, ko je to najbolj treba, se po preizkušnji priduša, da bi, če bi se še enkrat znašli v enakih razmerah, ravnali enako.

LJUBLJANA – Z novim letom se uvajajo vrednotnice za tiste, ki opravljajo osebno dopolnilno delo (tudi upokojenci ga lahko opravljajo). To pomeni, da bo delodajalec (fizična oseba – osebno dopolnilno delo je mogoče opravljati samo pri fizičnih osebah) vrednotnico na upravni enoti kupil za devet evrov in s tem za delojemalca plačal prispevke (sedem evrov za pokojninsko zavarovanje, dva za zdravstveno). Seveda bo izvajalcu del plačal tudi dogovorjeni znesek za opravljeno delo.

Okoli devet tisoč oseb po evidencah opravlja dopolnilno delo. Na ministrstvu pričakujejo oziroma si želijo, da se bo ta številka povečala.

Vrednotnice je za zdaj mogoče kupiti na upravni enoti, na ministrstvu pa napovedujejo, da pripravljajo rešitev za elektronski nakup. 

Razširjen obseg del

Ministrica za delo Anja Kopač Mrak je razveselila nekatere, saj so razširili obseg del, ki jih je mogoče opravljati z osebnim dopolnilnim delom, na inštrukcije, prevajanje in lektoriranje, občasno izvajanje umetniških in drugih kulturnih vsebin za zasebnike, začasno oskrbo domačih živali in podobno.

Glavna omejitev pa je poleg področij, na katerih je mogoče delati z vrednotnico, tudi zaslužek. Letno je mogoče z njo zaslužiti do dobrih 5900 evrov, v polovici leta pa zaslužek ne sme biti večji od slabih treh tisočakov. Če ta znesek presežete, se vas izbriše iz evidence Ajpesa.


Ali za medsosedsko pomoč potrebujemo vrednotnico?

Ne, ker je ta brezplačna, pravi Kopač ministrica Anja Kopač Mrak.

 

Kako do dela z vrednotnico?

Generalni direktor Direktorata za delovna razmerja in pravice iz dela Peter Pogačar pojasnjuje, kako opravljati delo prek vrednotnice:

1. Vsak, ki želi izvajati tako delo po 1. januarja, se mora priglasiti pri Ajpesu (po 1. januarju). Izvajalec del to opravi enkrat in je tako registriran in vpisan v evidenco pri Ajpesu, ki je javna. Pozor: tisti, ki imajo osebno dopolnilno delo že registrirano, imajo pol leta prehodnega obdobja!

2. Naročnik, ki storitev kupuje, se mu ni treba registrirati. Prek spleta (na upravni enoti) si izbere izvajalca in pove, za katero vrsto dela ga želi najeti, ter na koncu plača dva evra za zdravstveno in sedem za pokojninsko zavarovanje.

Za enega izvajalca delodajalec kupi eno vrednotnico za vsak mesece. Če imamo dva izvajalca, to pomeni, da za vsakega kupimo po eno vrednotnico (torej dve v tem primeru). Pogačar za primer navaja, da varuška, ki dela pri petih družinah v istem mesecu, bo morala vsaka družina zanjo kupiti po eno vrednotnico.

Deli s prijatelji