KRIZA

Vrednote: stanje v Sloveniji je skrb vzbujajoče

Objavljeno 17. marec 2013 21.05 | Posodobljeno 17. marec 2013 21.06 | Piše: A. K.

Pojavi sovražnega govora so vse pogostejši.

Fotografija je simbolična.

LJUBLJANA – V petek so v državnem zboru predstavili mnenja na temo sovražnega govora z okrogle mize, ki jo je pripravila komisija za peticije ter za človekove pravice in enake možnosti. Ena od ugotovitev je bila, da so pojavi sovražnega govora vse pogostejši, kljub temu pa represija ne more biti pravi in edini odgovor nanje.

Vrhovni državni tožilec Aleš Butala je opozoril, da je potrebna tudi preventiva, nekdanji ustavni sodnik Lovro Šturm pa pogreša bolj izoblikovano sodno prakso pri presojanju sovražnega govora. Tadej Strehovec iz Komisije za pravičnost in mir je opozoril na sovražni govor zoper pripadnike verskih skupnosti, tudi pripadnike Katoliške cerkve, Darko Rudaš iz Foruma romskih svetnikov Slovenije pa na naraščanje sovražnega govora zoper Rome.

Sprememba, ki lahko družbo zavrti v pravo smer

Tudi Slovenska demokratska mladina (SDM) opozarja na porast sovražnega govora in t. i. krizo vrednot v naši domovini, ob tem pa jasno obsoja vse oblike diskriminacije in omadeževanja posameznikovih vrednot, prepričanj ali osebnosti.

»Soočamo se s skrb vzbujajočim stanjem temeljnih vrednot v slovenskem okolju, kar pomeni, da so nujni koreniti koraki v smer obnovitve osebnega odnosa do sebe in drugih, kar je glavna naloga družine, izobraževalnega sistema ter tudi medijev in države oziroma njenih predstavnikov kot celote. Brez poznavanja temeljev svoje moderne zgodovine in spremembe koncepta mišljenja ter mentalitete slovenskega naroda bodo taki koraki težki, skoraj nemogoči, vendar verjamemo, da gre za dolgoročno izvedljivo spremembo, ki lahko slovensko družbo zavrti v pravo smer,« menijo v SDM.
 

Deli s prijatelji