GLAS LJUDSTVA

»Vprašati se moramo o legitimnosti teh volitev«

Objavljeno 22. oktober 2017 21.53 | Posodobljeno 22. oktober 2017 23.39 | Piše: P. Pa.

V štabih kandidatov je mogoče slišati različne komentarje.

LJUBLJANA – Podatki Državne volilne komisije, ki jih osvežujejo iz minute v minuto, kažejo na to, da bo Borut Pahor veliki zmagovalec teh volitev.

Če bo drugi krog, se bo vanj po teh podatkih uvrstil Marjan Šarec, na tretjem mestu pa se je znašla Romana Tomc

Izide predsedniških volitev v živo spremljamo tukajimage.

Pahor prepričan, da mu bo uspelo

Ob 20.17 je pred zbrane v svojem štabu stopil tudi Borut Pahor. »Rad bi se vam zahvalil, da ste se udeležili volitev. Želel bi si, da bi se vas jih udeležilo več. Zdi se, da bo potreben drugi krog. Zmagal bom, vendar se bo treba truditi. Vse moči bom usmeril v to, da bom dokazal sem najboljši predsednik. Rad bi vam povedal, da sem iskreno vesel vaše podpore. Za predsednika republike v teh okoliščinah, ko je zaupanje v politiko zelo majhno, je to zelo spodbuden rezultat. Hvala in srečno,« je zbranim povedal Pahor. 

Šiško največje odkritje

Volilni izid je komentiral tudi Andrej Šiško, ki je dobil 2,22 odstotka glasov in se zavihtel na visoko peto mesto. Prejel je več glasov kot ministrica za šolstvo in tudi župan Kopra, na kar je opozoril tudi prvak Desusa Karl Erjavec. Pravi, da je Šiško veliko odkritje teh volitev, saj je oba prehitel. »Tudi za SDS sem pričakoval boljši rezultat, a vendar niso nastopili s svojimi najmočnejši kandidati. Ko gre za predsedniške volitve, je lahko nauk, da stranke ne smejo nastopati s slabšimi kandidati, vendar z najboljšimi. Če bi nastopil Janez Janša, bi bil rezultat gotovo boljši. To je lahko šola, da mora tista stranka, ki želi zmagati na volitvah, ponuditi najboljšega kandidata.«

Volitve pa je komentiral tudi Andrej Šiško, ki vztraja, da so te neustavne, nepoštene in nedemokratične. Izpostavil je, da ni imel možnosti sodelovati na vseh soočenjih in predstaviti svojega programa. »Teh volitev ne priznavam. Mislim, da jih tudi tistih 58 odstotkov volivcev, ki so ostali doma, ne.«

Na vprašanje, ali volilni izid kaže, da se dviga podpora skrajni desnici, pravi, da to nima nič s skrajno desnico. »Mi smo sredina, zedinjamo Slovenijo. Partizani so imeli v svojem programu zedinjeno Slovenijo, tudi domobranci so imeli v svojem programu zedinjeno Slovenijo. Tisti, ki jo delijo, naše ljudstvo delijo načrtno. Lahko rečem, da banda kravatarska namerno dela proti ljudstvu.«

V SDS prepričani: Vse je zrežirano

Romana Tomc je v enem izmed prvih odzivov dejala, da nad samim rezultatom ni razočarana, žalosti pa jo predvsem majhna volilna udeležba. »Vsi, ki smo vstopili v to igro, smo si obetali dober rezultat,« je dejala in dodala, da jo veseli predvsem dejstvo, da je dosegla boljši rezultat, kot so ji ga napovedovale javnomnenjske analize, kar je le dodaten dokaz, da jim ni zaupati. Koga bo v drugem krogu podprla, še ne ve, pravi pa, da bo razmišljala strateško in taktično. »Med nami, kandidati, ni bilo nikogar neodvisnega, čeprav so nekateri uspešno skrivali, od kod so prišli,« je še dejala.

Volilni izid je komentiral tudi vodja opozicije Janez Janša. »Rezultat je boljši, kot so kazale ankete. V kampanjo smo stopili prepozno in vsa čast naši kandidatki,« je dejal Janša in komentiral, da je majhna volilna udeležba težava na vseh volitvah, tudi na državnozborskih. Meni, da je tako zato, ker ljudje ne verjamejo, da tisti, ki zmaga na volitvah, tudi dejansko odloča. To se je zasidralo v prepričanju ljudi, je še dejal. Na vprašanje, koga bo SDS podprla v drugem krogu je dejal, da je kreatorjem teh volitev uspelo v drugi krog spraviti dva kandidata med katerima ni razlike. 

Poslanec Marjan Pojbič z izidom ni zadovoljen, je pa ponosen na kandidatko SDS Romano Tomc, ki je po njegovem mnenju dokazala, da je kandidatka, ki povezuje ljudi. Ob komentarju, da očitno ni bila dovolj prepričljiva, pa je odvrnil. »To ni problem njenega prepričevanja, temveč je zadaj vse zrežirano. Če pogledate, kako se je forsiralo Pahorja in Šarca, je jasno da naša demokratična kandidatka ni imela možnosti.« Pojbič je še komentiral, da te volitve ne bodo ključne za slovenski politični prostor. »Ključne bodo državnozborske. Ta volilni rezultat ne bo imel vpliva na državnozborske volitve,« je še dejal.

Razočarani pa so tudi v štabu NSi. Podpredsednica stranke Iva Dimic je dejala, da je predvsem razočarana nad majhno volilno udeležbo. »Ljudje še vedno ne vedo, kaj bi želeli. Naše sporočilo je bilo, da želimo normalno Slovenijo.«

Maja Makovec Brenčič, kandidatka SMC, je dejala, da ni razočarana, čeprav je po prvih neuradnih podatkih prejela manj kot odstotek podpore. »Nisem razočarana, saj smo pozno vstopili v kampanjo.«

Cerar: Ponosni smo na kandidatko

Komentar na prve volilne izide je podal tudi predsednik vlade Miro Cerar, ki je zadovoljen s tem, kar je pokazala njihova kandidatka Maja Makovec Brenčič. »To je naša prva predsedniška kampanja in vanjo smo definitivno vstopili prepozno. Ponosni smo na našo kandidatko, saj je predstavila naš program,« je dejal. O dejstvu, da je velik del volivcev, ki so na državnozborskih volitvah podprli SMC, danes volil Pahorja, pa je dejal: »Tega ne bi tega komentiral, ker ne poznam teh podatkov. Lahko pa rečem, da tisti, ki pretirava s pojavnostjo in zanemarja vsebino, ne more biti dober kandidat. Smo edina stranka, ki se trudimo za vsebine na gospodarskem in socialnem področju.« Dodal je, da slabega rezultata njihove kandidatke ne dojema kot nezaupnico vladi. »Tega ni mogoče povezovati. Stranka bo na prihodnjih volitvah veliko pokazala, imamo veliko idej,« je še dodal in dejal, da tako majhna volilna udeležba kaže na to, da se je tako pomembna kampanja povsem razvrednotila in spremenila v nekakšen šov. 

Prvi izidi so razveselili predvsem Šarca. »Dobil sem več kot vse parlamentarne stranke skupaj, zato me to navdaja z upanjem. Kot vidite, tukaj ni nobenih stricev in tet iz ozadja,« je komentiral.

Čeprav sta v štabu Romane Tomc do prvih izidov vladala optimizem in dobra volja, se je to spremenilo, ko je DVK objavil prve rezultate. Vasko Simoniti je za RTV Slovenija priznal, da so v največji opozicijski stranki pričakovali več. »Še posebej glede na soočenja v zadnjih dneh, smo pričakovali več. Želel bi si, da bi bili v drugem krogu zraven.« Ob tem je še dejal, da se je treba vprašati o legitimnosti teh volitev, saj med ljudmi vlada določena apatija. Vsa slovenska politika se mora vprašati, zakaj je prisotna.« Podpredsednica stranke Jelka Godec pa je dodala, da je bila Tomčeva med vsemi gotovo najbolj kompetentna kandidatka.

Kaj pravijo na družabnih omrežjih, preverite tukajimage

Veliko manj kot običajno pa je bila ob prvih izidih zgovorna Angelca Likovič, ki je med vsemi kandidati dobila najmanj podpore.

Deli s prijatelji