SKUPŠČINA

Vprašanje milijonov za NLB še odprto

Objavljeno 14. december 2012 17.20 | Posodobljeno 14. december 2012 17.20 | Piše: T. L., STA

David Benedek in Marko Jazbec bosta mandat v upravi končala 31. decembra letos brez odpravnine.

LJUBLJANA – Delničarji NLB so na današnji skupščini med drugim potrdili predlog o vplačilu okoli 1,9 milijona evrov svežega kapitala ter upravo pooblastili za povečanje osnovnega kapitala do 79,9 milijona evrov. Imenovali so tudi nadomestna člana nadzornega sveta. O nezaupnici članoma uprave Davidu Benedeku in Marku Jazbecu niso glasovali.

Benedek in Jazbec konec leta iz NLB brez odpravnine

Predlog o podelitvi nezaupnice članoma uprave Benedeku in Jazbecu, ki ga je podala agencija za upravljanje kapitalskih naložb zaradi slabih poslovnih izidov, je bil umaknjen, ker so dosegli dogovor in bosta mandat v upravi končala 31. decembra letos brez odpravnine. Medja podrobnosti ni izdal, dejal je le, da bo eden v letu 2013 zapustil banko, drugi pa za zdaj ostaja v NLB.

Izdali bodo nove delnice

Pri 1,9-milijonski dokapitalizaciji, ki mora biti izvedena v 90 dneh, namerava Nova Ljubljanska banka (NLB) izdati nove delnice po ceni 8,35 evra. Kot je po skupščini povedal državni sekretar na ministrstvu za finance Dejan Krušec, bosta te delnice po predvidevanjih vplačali Kapitalska družba (Kad) in Slovenska odškodninska družba (Sod).

Kad in Sod sta julija letos NLB dokapitalizirala za 61 milijonov evrov, a po oceni Evropske komisije po previsoki ceni. Z danes potrjeno dokapitalizacijo bodo dosegli tehtano ceno, ki bo ustrezala določilom Evropske komisije o državni pomoči. Zaradi državne pomoči mora NLB na komisijo do konca leta poslati načrt prestrukturiranja, ki je po Kruščevih besedah že v pripravi in o katerem se bo država pogajala s komisijo.

Ni še jasno, ali bo država dala nove milijone za dokapitalizacijo

Delničarji so brez glasov države – ta je lahko glasovala le o omenjeni dokapitalizaciji, o ostalih sklepih pa bi morala Agencija za upravljanje kapitalskih naložb RS (AUKN), ki pa trenutno ni operativna – izglasovali tudi pooblastilo upravi za povečanje osnovnega kapitala banke enkrat ali večkrat za največ 79,9 milijona evrov v naslednjih petih letih. To morebitno povečanje bo namenjeno izključno konverziji junija izdanih pogojno zamenljivih obveznic (CoCo).

Krušec je glede konverzije, do katere bo prišlo, če bo kapitalska ustreznost banke upadla pod sedem odstotkov, spomnil, da bo decembra še ena skupščina, takrat o dokapitalizaciji v višini 375 milijonov evrov. Po njegovih podatkih je stanje v banki slabše, kot so predvidevali v času vplačila obveznic CoCo. Država denarja za to dokapitalizacijo nima rezerviranega, je dejal Krušec. Na vprašanje, ali bo država ta denar zagotovila, pravi, da se to še ne ve.

Potrdil je, da pripravljajo predlog rebalansa letošnjega proračuna, da bi v račun financiranja dodali izdano obveznico CoCo, in sicer ne glede na to, ali bo do konverzije prišlo ali ne. Po njegovih besedah si prizadevajo, da konverzije ne bi bilo.

Medja: Ni velikega zanimanja za NLB

Predsednik uprave NLB Janko Medja je po skupščini dejal, da je ena njihovih prioritet tudi pomoč večjim slovenskim podjetjem, da se prestrukturirajo, in da možnost, da do konverzije pride, obstaja. Ni pa želel ocenjevati, kakšna ta možnost je. Glede zagotovitve 375 milijonov evrov je Medja dejal, da ne kaže, da bi bilo trenutno zelo veliko zanimanja za NLB, ker da vsi pričakujejo, da se najprej očisti bilanca banke.

Skupščina je sprejela tudi sklep, da uprava NLB prek skupščin odvisnih družb LHB Frankfurt in InterFinanc Zürich predlaga forenzično revizijo nekaterih poslov.

Deli s prijatelji