NA KOŽO

Vožnja po svojem tiru

Objavljeno 27. september 2017 00.25 | Posodobljeno 27. september 2017 00.27 | Piše: Darinka Pavlič Kamien
Ključne besede: komentar

Glas sodržavljanov za bo obšel in vložil pobudo za oceno ustavnosti zakona o 2. tiru.

Kaj pomeni volja ljudstva, ki je temelj demokratične oblasti, smo se lahko naučili lani ob izglasovanju odhoda VB iz EU. Premierka Theresa May, prej zagovornica članstva v EU, je morala čez noč spremeniti svoje stališče in se prišteti med zagovornike brexita. Ne le to, to je tudi ključna in prednostna naloga njenega mandata.
Nedeljski referendum o 2. tiru je angažiral le dobrih 20 odstotkov slovenskega volilnega telesa. Malo, a dovolj, da je referendum veljaven in njegov rezultat ustavno sprejet kot volja ljudstva, 53,46 odstotka glasov za zakon, 46,54 odstotka glasov proti njemu.

Pričakovali bi, da bosta za civilne pobude, ki so si izborile pravico do razpisa referenduma, njegov izid in hkrati odsotnost interesa državljanov do te teme zelo jasen namig, da je zgodba končana. Državljani so rekli da, rezultat ima ustavno veljavno podlago. Pika. Tako bi v zreli demokraciji moralo biti. A pri nas ni tako. Pri nas celo državljani ne spoštujejo volje sodržavljanov.

Pobudnik referenduma Vili Kovačič je za rezultat okrivil neuravnoteženo kampanjo, po njegovem tudi mediji niso opravili svoje vloge korektno. Na nacionalni TV je v nedeljo zvečer, ko je bil rezultat referenduma že znan, celo izjavil, da je zanj kriva prav RTV. Dan po množičnem soočenju obeh strani v studiu nacionalke, kjer je skoraj izbruhnilo fizično obračunavanje, ga namreč niso povabili, da bi popravil narejeno škodo. Ogledala sem si del tega soočenja, tudi tisti delček, v katerem se pojavi verbalna agresija. Ne čudim se, da so nasprotnike zakona zapustili marsikateri do takrat goreči podporniki. Kakovost komunikacije, strukturiranje argumentov, govorica telesa, vedenje, odziv, celo oblačila, vse je bilo na strani zagovornikov. Na drugi strani pa nenavadna, neusklajena združba ljudi, eden med njimi kot bi ušel iz cirkusa, večina slabo pripravljenih tako retorično kot vsebinsko. Če se ljudstvo odloča po vzornikih, potem rezultat referenduma ne preseneča.

A Kovačič volje ljudstva očitno ne sprejema. Glas sodržavljanov za bo obšel in vložil pobudo za oceno ustavnosti zakona o 2. tiru. Da bi dosegel proti. On se očitno že vozi po svojem tiru. Nad demokratično referendumsko odločitvijo in mimo volje večine, ki je povedala, kaj si o njegovi progi misli.

 

Deli s prijatelji