POLETNA GNEČA

Vozniki, strpno, na avtocesti že desetkilometrski zastoji

Objavljeno 20. julij 2013 09.56 | Posodobljeno 20. julij 2013 19.23 | Piše: T. L., Ma. F.

Policija svetuje, naj domači vozniki uporabljajo obvoze, ki jih tujci ne poznajo.

Jutranja gneča na Obrežju v smeri Hrvaške.

LJUBLJANA – Vreme bo ta konec tedna naklonjeno poletnim avanturam, zato ni odveč opozorilo, da lahko vozniki tudi tokrat na cestah predvsem proti Primorski pričakujejo povečan promet in zastoje, zlasti na avtocesti, mejnih prehodih in cestnih povezavah, kjer potekajo obnovitvena dela. Policija voznike poziva k strpnosti in upoštevanju cestnoprometnih predpisov, navodil policistov ter vzdrževalcev cest.

Kje stojijo v koloni?

Promet na avtocestah po državi tudi popoldne še ne popušča, občasno prihaja do zapiranja predora Karavanke v smeri Avstrije. Čakalne dobe na mejnih prehodih s Hrvaško so najdaljše pri izstopu na Jelšanah in Gruškovju. Povečan je tudi vstop v državo, vendar ni daljših čakalnih dob, kažejo podatki Prometno-informacijskega centra za državne ceste. Na gorenjski avtocesti pred cestninsko postajo Hrušica proti Karavankam je kilometer dolg zastoj, občasno pa prihaja do zapiranja predora v smeri Avstrije.

Zastoji so tudi na štajerski avtocesti pred Vranskim proti Celju v dolžini dveh kilometrov ter na podravski avtocesti od počivališča Dravsko polje proti Ptuju v dolžini pet do šest kilometrov – v prometno-informacijskem centru priporočajo izbiro mejnih prehodov Dobovec ali Zavrč – in naprej po cesti skozi Podlehnik proti Gruškovju.

Do zastojev prihaja tudi na koncu primorske avtoceste od predora Dekani proti Kopru (kot alternativo priporočajo pot prek mejnega prehoda Sočerga), v obe smeri na cestah Ilirska Bistrica–Jelšane (priporočajo vožnjo čez mejni prehod Starod), ter na lokalnih cestah na Primorskem na trasah Belveder–Izola–Koper in Koper–Šmarje–Dragonja.

Dvokilometrski zastoj je nastal tudi na štajerski avtocesti med predorom Ločica in priključkom Vransko, kjer sta zaradi prometne nesreče v smeri Maribora zaprta prehitevalni in vozni pas.
Čakalni dobi na mejnih prehodih Jelšane in Gruškovje pri izstopu znašata eno uro, na Jelšanah pa je treba za vstop v državo čakati 20 minut. Na mejnem prehodu Dragonja vozniki čakajo do pol ure v obe smeri, na Sečovljah pa se za izstop čaka 20 minut. Povečan je tudi vstop v državo, vendar daljših čakalnih dob v centru za državne ceste ne beležijo.

Uporabljajte obvoze, ki jih tujci ne poznajo

Ker se tujci v večini držijo velikih mejnih prehodov in avtocest, v prometnoinformacijskem centru domačim voznikom predlagajo uporabo obvozov. Za pot v hrvaško Istro kot alternativni obvoz predlagajo cesto, ki vodi od Črnega Kala proti Sočergi. Voznikom na Štajerskem pa priporočajo, naj namesto mejnega prehoda Gruškovje uporabijo cesto iz Slovenske Bistrice do mejnega prehoda Dobovec, kjer zapustijo Slovenijo.

Imate fotografijo ali posnetek, ki bi ga radi delili z nami? Pošljite nam ga.

Deli s prijatelji