KOLESA

Vozite kolo s pomožnim motorjem? Pozor: to so nova pravila na cesti

Objavljeno 22. september 2016 22.20 | Posodobljeno 22. september 2016 22.20 | Piše: STA, T. Pa.

Po novem bo treba ta vozila registrirati, za njihovo vožnjo pa uporabljati čelado.

Pijani kolesar je mopedistki zbil ogledalo (fotografija je simbolična).

LJUBLJANA – Državni zbor je sprejel novelo zakona o motornih vozilih ter novelo zakona o pravilih cestnega prometa. Obe posegata na področje koles s pomožnim motorjem, ki lahko peljejo največ 25 kilometrov na uro. Po novem bo treba ta vozila registrirati, za njihovo vožnjo pa uporabljati čelado. Čelada bo odslej obvezna tudi za mladoletne kolesarje.

Področje vožnje koles z motorjem, ki lahko peljejo največ 25 kilometrov na uro, namreč do zdaj ni bilo urejeno. Teh vozil ni bilo treba registrirati, voznikom pa ni bilo treba uporabljati varnostne čelade. To se s spremembama omenjenih zakonov spreminja, saj se spreminja sama definicija teh vozil, ki se jih zdaj uvršča med mopede.

Po novem bo tako treba taka vozila registrirati, zavarovati in zanje opraviti tehnični pregled. Prav tako bo za njihovo vožnjo potrebna čelada, pri čemer bodo imeli vozniki možnost, da izbirajo med homologirano motoristično ali kolesarsko čelado.

Vozniki takih vozil bodo morali poleg tega od zdaj voziti po kolesarskih stezah.

Spremembe zakonodaje kot novost uvajajo tudi obveznost nošenja čelade za kolesarje do 18. leta.

Predloga je v parlamentarno proceduro vložila skupina poslancev s prvopodpisanim Igorjem Zorčičem (SMC). Po njegovih besedah sta namenjena predvsem povečanju varnosti v cestnem prometu pa tudi večji sledljivosti voznikov koles s pomožnim motorjem. Med drugim je opozoril, da so taka vozila velikokrat predelana, saj njihovi lastniki odpravijo blokado, ki onemogoča hitrost vožnje nad 25 kilometri na uro.

Novelo zakona o pravilih cestnega prometa s podobnimi rešitvami so sprva predlagali v NSi, a je državni zbor njihov predlog zavrnil, v SMC pa so pripravili dva svoja predloga. A take rešitve, kot jo predlagajo v SMC, v NSi ne podpirajo. Kot je pojasnil Matej Tonin, v NSi namreč ne podpirajo registracije teh vozil, pač pa so predlagali zgolj uvedbo registracijskih tablic. K noveli zakona o pravilih cestnega prometa so zato vložili dve dopolnili. S prvim so predlagali, da se črta člen, ki prinaša obveznost registracije koles s pomožnim motorjem, z drugim pa bi zaščitno čelado predpisali le voznikom in potnikom na kolesih s pomožnim motorjem do 18. leta starosti.

Koalicijska večina je dopolnili zavrnila, opozicija pa je glasovala proti zakonoma. Da bo glasoval proti noveli zakona o motornih vozilih, »ker da je bedast«, je v obrazložitvi glasu napovedal tudi vodja poslanske skupine SD Matjaž Han.

Deli s prijatelji