IZGUBLJENI PODPISI

Vonta: Je bilo pač vetrovno, pa je odneslo liste

Objavljeno 12. november 2012 12.05 | Posodobljeno 12. november 2012 13.32 | Piše: Mo. S.

Policija naj bi grafološko pregledala pet do šest podpisov poslancev Pozitivne Slovenije.

LJUBLJANA – Policisti policijske uprave Ljubljana poleg izginulih podpisov pod referendumsko zahtevo za slabo banko v državnem zboru (DZ) preiskujejo tudi istovetnost podpisov pod pobudo za referendum o zakonu o holdingu. 

Policija naj bi grafološko pregledala pet do šest podpisov poslancev Pozitivne Slovenije (PS), rezultati analize, zaradi katere lahko pade tudi referendum o holdingu, pa naj bi bili po poročanju Večera znani kmalu. Na policiji so za STA potrdili le, da v zvezi s tem poteka predkazenski postopek, več informacij namreč ne morejo podati, predstavnik PS Matija Sevšek pa je zatrdil, da policija pri njih ni preiskovala istovetnosti podpisov.

Jakič ne more verjeti

Poslanec PS Roman Jakič je dogajanje komentiral tudi na twitterju, kjer ugotavlja, kako zanimivo je, da »policija po službeni dolžnosti oziroma samoiniciativno ne preiskuje namigov kakšne triologije ali bloga« in dodaja, da tej novici ne more verjeti. Po njegovem nobeden od naveze Virant-Gorenak ne bo prevzel objektivne odgovornosti za referendumsko goljufijo, kar se mu zdi žalostno, Jani Möderndorfer pa se z njim strinja.

Tamara Vonta je dogajanje komentirala takole: »Je bilo pač vetrovno, pa je odneslo liste! Ti ekstremni vremenski pojavi so rezultat globalnega segrevanja.«

Je napako storila Prelesnikova?

Policijska preiskava, ki so jo v petek opravili kriminalisti v DZ, naj bi pokazala, da je napako pri izgubljenih podpisih sindikata kemične, nekovinske in gumarske industrije, zaradi česar je padla referendumska pobuda za zakon o ustanovitvi t. i. slabe banke, storila generalna sekretarka parlamenta Mojca Prelesnik. Menda ni ravnala povsem po veljavnih predpisih.

Noče žrtvenega jagnja za vsako ceno

Predsednik DZ Gregor Virant je za STA potrdil, da je seznanjen z obema kriminalističnima preiskavama, ki potekata v zvezi s podpisi pod zahtevo za referendum o zakonu o državnem holdingu in zaradi zapletov s podpisi pod pobudo za referendum o zakonu za sanacijo bank. Preiskav pa ne želi komentirati.

Eno ovadbo vložil DZ ...

Kazensko ovadbo proti neznanemu storilcu je zaradi zapletov s podpisi Sindikata kemične, nekovinske in gumarske industrije Slovenije pod pobudo za referendum o zakonu za sanacijo bank vložil DZ. Danes pa bo Virant predlagal, da postopek glede tega začneta tudi upravna inšpekcija in komisija za preprečevanje korupcije. Virant sicer ponavlja, da ne bo lahko odkriti, kje je do napake s podpisi prišlo. Po njegovem mnenju so službe v DZ in na ministrstvu za notranje zadeve ravnale v skladu s predpisi o pisarniškem poslovanju, ki za referendumsko pobudo ne predvidevajo »nadstandardnega poslovanja«. Zagotavlja, da so službe v DZ glede na to, s čimer je on doslej seznanjen, s podpisi ravnale v skladu s pravili DZ, dokončni odgovor pa bo po njegovih besedah dala upravna inšpekcija.

Virantu se zdi sicer neodgovorno, da bi zaradi podpisov »na oltar postavil žrtveno jagnje« samo zato, da bi ustvarili vtis, da je nekdo odgovarjal. Če bodo ugotovili, kdo je za napako kriv, bo zahteval odgovornost, je dejal.

... z drugo preiskavo Virant nima nič

Na čigavo pobudo poteka preiskava pristnosti podpisov pod zahtevo 30 poslancev za referendum o državnem holdingu, pa ni seznanjen. Zatrdil je, da je sam ni vložil. Ko je bilo z vidika veljavnosti referendumske zahteve treba ugotavljati pristnost podpisov, je namreč Virant zaupal poslancem PS, da so podpisi pod pobudo verodostojni, še poroča STA.

 

Deli s prijatelji