RAZBURJENA

Vonta: Da bo meni minister govoril, naj se umirim ...

Objavljeno 06. julij 2012 15.18 | Posodobljeno 07. julij 2012 00.31 | Piše: Mo. S., STA

Minister Gorenak je govoril, ko ne bi smel, zato ga je Tamara Vonta utišala.

Tamara Vonta ga je ostro utišala.

LJUBLJANA – Komisija državnega zbora (DZ) za peticije ter za človekove pravice in enake možnosti naj bi se danes na nujni seji seznanila z odločitvijo Evropskega sodišča za človekove pravice v zvezi z izbrisanimi, vendar je predsednica komisije Tamara Vonta (PS) sejo do nadaljnjega prekinila. Razlog: notranji minister Vinko Gorenak (SDS).

Začelo se je, ko je Eva Irgl (SDS) predlagala, da obravnavo te točke preložijo na eno od naslednjih sej komisije, ker nimajo slovenskega prevoda odločbe evropskega sodišča. Poslanci so namreč v roke dobili le novinarske članke o vprašanju izbrisanih. Irglovi se zdi prav, da bi imeli na vpogled tudi uradno odločitev sodišča v slovenščini, z njo pa se je strinjala tudi Majda Potrata (SD), ki je sicer ocenila, da lahko obravnavo kljub temu nadaljujejo.

Govoril, ko ne bi smel

Tamara Vonta je pojasnila, da prevod odločbe na državnem pravobranilstvu pripravljajo, v razpravo pa se je nato vmešal Gorenak, ki ga zaradi izklopljenega mikrofona ni bilo mogoče slišati. Vonta ga je opozorila, da nima besede, vendar je minister nadaljeval.

Prekinila sejo

»Tega si jaz kot predsednica te komisije ne bom dovolila, da bo meni minister govoril, naj se umirim, da bom lažje živela. Zato bom sejo prekinila in jo nadaljevala kdaj drugič,« je dejala, »prosim pa tudi vas, da se, ne zaradi svojega zdravja, ampak zaradi zdravja vseh nas in vseh državljanov Slovenije in izbrisanih, malce povprašate o svojem ravnanju in izjavah, ki so skrajno nedopustne in neprimerne, za ministra pa sploh.«

Ob tem je Gorenaka spomnila, da ni več opozicijski poslanec, in ga opozorila, naj pokaže še malo spoštovanja do koga drugega, razen sebe.

Deli s prijatelji