ODSTREL

Volkove v Sloveniji streljamo nezakonito

Objavljeno 29. september 2012 13.39 | Posodobljeno 29. september 2012 13.39 | Piše: Jaroslav Jankovič

Tako pravi zakonodaja EU, na katero pa se požvižgamo.

Talci! Foto: arhiv

LJUBLJANA – Pretekli teden smo kar dvakrat zapored pisali o odstrelu alfa volkulje Tonke na Pivškem iz tropa Nanos-Vremščica in dveletne Tie v lovišču Medved na Kočevskem. Medtem ko so nesrečno Tonko s petimi mladiči počili krivolovci, je mlado Tio na Kočevskem ustrelil poklicni lovec iz skupine lovskih čuvajev Iztoka Ožbolta iz zavoda za gozdove. Zakonito, na podlagi odredbe ministra iz lanskega maja, so nam potrdili na zavodu za gozdove, tudi Ožbolt in za čuda člani skupine SloWolf.

Počili jih 
bodo še deset

Država volkove najprej zaščiti z zakonom, dovoli odstrel le po odločbi ministra, finančno podpre projekt SloWolf z 240.000 evri (EU da 721.851 evrov) in tako plača odlov volkov, opremljanje z ovratnico in skupino strokovnjakov SloWolf, ki spremlja njihovo gibanje, potem pa brez kančka slabe vesti ustreli dveletno Tio, ker poklicni lovec ni videl ovratnice?! Tako vodja lovcev v lovišču Medved na Kočevskem Iztok Ožbolt.

Po besedah člana skupine Huberta Potočnika ovratnica stane 5000 evrov, celoten projekt spremljanja pa vsaj 20.000 evrov. Na ministrstvu za kmetijstvo in okolje so že pripravili osnutek Pravilnika o spremembah Pravilnika o odvzemu osebkov vrste rjavega medveda (Ursus arctos) in volka (Canis lupus) iz narave, kjer za obdobje od 1. oktobra 2012 do 30. septembra 2013 predlagajo odstrel kar osemdesetih medvedov in 10 volkov.

Upravljamo,
 da streljamo

Do lani so še v skupini za ekologijo živali predvidevali, da je volkov v Sloveniji med 50 in 70, morda celo 100. Zadnje analize so pokazale, da jih je od 30 do 43. Strokovnjaki so se pri velikosti populacije zmotili kar za polovico. Zadnji predlog o višini odstrela je osem volkov, spet brez ad hoc poginulih na cesti, železniških tirih in krivolovih.

Že leta 2006 je strokovna skupina na podlagi habitatne direktive pripravila akcijski načrt upravljanja z volkom za obdobje 2007––2011, ki pa je obležal v predalu. Višino odstrela so torej do danes določali rekreativno, brez podlage. Upravljamo torej tako, da odstrelimo.

Preživetje volkov v Sloveniji ...

... je skrb vzbujajoče majhno. Od devetih volkov v Sloveniji, ki so bili opremljeni z ovratnico v zadnjih letih (šest v projektu SloWolf, trije znotraj raziskav v Gorskem kotarju), je potrjeno do enega leta, kolikor časa deluje ovratnica, preden odpade, preživel samo eden – Slavc, ki je po petih mesecih iz Slovenije prebegnil v Italijo.


Rejci ne bi ograj

Volka v Sloveniji v resnici ne ščiti slovenska država, ampak habitatna direktiva, ki pravi, da se velikih zveri v Evropi, torej volka, medveda in risa, ne sme streljati. Po habitatni direktivi je odstrel mogoč le v posebnih primerih, ko so znotraj upravljanja izčrpane vse druge možnosti. Slovenija je majhno, omejeno in relativno gosto naseljeno območje, zato bi se odstrel medveda še morda dalo pospremiti z razumevanjem, če bi bil pritisk na naselja le prevelik in bi se incidenti množili.

Volk pa človeku ni nevaren. Lani je povzročil za 250.000 evrov škode, večino škode je utrpelo osem ovčarjev od skupaj 3000. Po neuradnih podatkih je eden od omenjenih osem rejcev dobil čez 94.000 evrov odškodnine, ki za ovco znaša dobrih 150 evrov, za janca dobimo na trgu 70 evrov, za staro ovco pa nič. Le kako veliko čredo je imel?

In zanimivo, ko je skupina SloWolf v projektu ponudila rejcem zastonj električne ograje in sprožila projekt podarjanja kraških ovčarjev, ki lahko učinkovito branijo črede, je ograje in politiko sprejel le eden rejec, ki je hkrati nabavil bosanskega pastirskega psa tornjaka. Le zakaj? Z ograjami je preveč dela, je bilo slišati rejce že pred leti. S pastirskim psom še več, poleg tega je pastirski pes težko hkrati tudi družinski.

Ob vsesplošnem odporu ovčarjev do ograj in psov je za državo očitno najbolje plačati odškodnino in voditi pasivno politiko. Odstreljeni volkovi pa so čisto navadni talci, ki jih pobijemo zato, ker jih ovčarji javno ne marajo, čeprav jih v resnici k sebi vabijo, saj jim prinašajo dobiček.

Kot nam je namignil Jure Bedenk iz zavoda Grč Vrh, so študije dokazale, da odstrel ne vpliva na škodo, ki jo povzročajo volkovi, mogoče je celo, da se ob odstrelu zaradi vznemirjanja tropa ob izgubi škoda poveča.

»Predlog odstrela desetih volkov je nesprejemljiv. Nesprejemljiv! Z vztrajanjem pri obstoječih ukrepih (odstrel) ministrstvo za kmetijstvo in okolje kaže bodisi ignoranco do stroke bodisi lastno brezbrižnost do narave,« nam zatrjuje Bedenk.

Nezakoniti odstrel

Od leta 2004 do danes so bili vsi volkovi, verjetno tudi medvedje in risi v Sloveniji z odredbo ministrstva ustreljeni nezakonito! Ravnanje pristojnega ministrstva je v neskladju z zakonodajo EU, saj njegove službe niso pretehtale vseh možnosti za blažitev ali odpravljanje volčje škode. Dovolj bi bila že regulativa o obveznih zastonj električnih ograjah in pastirskih psih za večje rejce na območju volka.

Tomaž Jančar iz Društva za opazovanje in proučevanje ptic nam je utemeljil, zakaj je predlagani odstrel volka v obdobju 2012/13 nezakonit.

»Sprejem predlaganega pravilnika o odstrelu medvedov in volkov je zagotovo nezakonit. Vsaj iz dveh razlogov. Prvič, v objavljenem osnutku pravilnika kmetijsko ministrstvo zapiše, da se odstrel načrtuje iz razloga zagotavljanja ugodnega stanja vrst rjavega medveda in volka. Streljali naj bi jih torej zato, da bi jih varovali! Vendar v gradivu, ki ga je ministrstvo razgrnilo, ni nikjer jasno pokazano, kaj šele dokazano, da je odstrel medveda in volka v resnici potreben za varstvo teh dveh vrst. S tem test 1, kot ga definira Evropska komisija, ni bil opravljen. In drugič: ministrstvo bi odstrel lahko dovolilo le pod pogojem, da ni druge zadovoljive možnosti. To bi moralo utemeljiti v t. i. testu 2, ki ga v gradivu tudi ni najti. Po moje si je zlahka mogoče zamisliti boljše ukrepe za varstvo volka, kot je ta, da jih postrelimo.«

Edini argument za minimalni odstrel volkov je strateški odstrel za ohranjanje in varovanje volka. Hubert Potočnik pojasnjuje: »Študije so dokazale, da popolna prepoved običajno sproži še večji nezakoniti odstrel. Potem stvari ne moremo nadzirati.«

 

Peticija za volka

Fundacija za trajnostni razvoj Umanotera skupaj z drugimi društvi vabi k podpisu peticije, ki ministra za kmetijstvo in okolje Franca Bogoviča poziva, naj sprejme moratorij na odstrel volkov za načrtovalsko obdobje 2012/13 in vzpostavi sistem varstvenega upravljanja volka.


 

 

Deli s prijatelji