KANDIDAT

Voljčevo življenje: tri celine in dve ženi

Objavljeno 20. januar 2012 08.45 | Posodobljeno 19. januar 2012 21.46 | Piše: Irena Divković Milanović

Morebitni novi mandatar je živel v Sloveniji, ZDA, Mehiki in Belgiji.

Marko Voljč je izkušen igralec v poslovnem svetu (foto: Matej Družnik).

LJUBLJANA – V uradni biografiji morebitnega mandatarja za sestavo nove vlade Marka Voljča sta vpisani stalni ljubljanski naslov in belgijski v Ucclu blizu Bruslja. Seznam poznavanja svetovnih jezikov odseva njegovo dozdajšnje življenje v Sloveniji, ZDA, Mehiki, Belgiji. Tako angleščino kot španščino govori tekoče, nemščino dobro, francoščino korektno.

Opisana je tudi njegova profesionalna pot od 1973., najprej šest let v različnih oddelkih Banke Slovenije, od 1980. do 1985. delo v Svetovni banki, 1987. imenovanje v komaj odprti urad te banke v Ciudadu de Mexicu, delo pri NLB od 1992. do 2004. ter imenovanje za belgijsko banko KBC. Piše tudi, da je bil od 2006. do 2011. glavni direktor madžarske banke K & H, od maja 2010 pa šef podružnice belgijskega KBC za osrednjo in vzhodno Evropo ter Rusijo. Navedeno je še, da je častni konzul Mehike v Sloveniji od 1996. in slovenski član Trilaterale od 1998. Ob vseh teh funkcijah je bil še tri leta, od 2000. član odbora direktorja inštituta za mednarodne finance v Washingtonu. Jasno je, da slovenski predsednik razmišlja, da bi mandat za sestavo vlade zaupal človeku z bogatimi izkušnjami v mednarodnih finančnih in bančnih vodah.

Glede na to, da je Voljčevo življenje od rojstva na Jesenicah 1949. pa do danes potekalo na treh celinah in v več državah, ni bilo lahko izslediti številnih naslovov, na katerih je bil vse prijavljen. V njegovem aktualnem življenjepisu je še navedeno, da je poročen z Branko Mauhler in da ima sina Tomaža. V ameriških registrih pa je ob njegovem imenu zapisano ime žene Danijele Voljč; magistrica je na ljubljanski ekonomski fakulteti vodja pisarne za mednarodno sodelovanje in koordinatorica za programe Erasmus. Par je bilo mogoče opaziti na različnih dogodkih, tako sta bila nekoč fotografirana tudi v družbi Jadranke Dakić, tesne sodelavke Zorana Jankovića in Mateje Jesenak, članice uprave Mercatorja. Zdajšnja žena Branka Mauhler je prevajalka za angleščino in nemščino ter sodna tolmačka.

Danijela in Marko Voljč sta imela do 2004. vilo v Falls Churchu

Daniela in Marko sta v ZDA živela na treh koncih: v Washingtonu, D. C., New Yorku in Virginiji. Po podatkih iz nepremičninskih registrov sta nepremičnino kupila takoj po prihodu v ZDA, in sicer v Falls Churchu oktobra 1980 od Američana Williama Geralda. V zemljiški knjigi Virginije sta Voljčeva vpisana 15-krat: številka ne pomeni trženja nepremičnine, temveč navaja pravno-zemljiške postopke, poleg kupoprodajnih pogodb so tako vneseni tudi različna pooblastila in ustrezni dokumenti. Falls Church je mesto s stanovanjskimi nepremičninami, družinskimi vilami in številnimi zelenicami ter parki, uvrščajo pa ga v širše območje Washingtona, D. C. Njegove zemljiške knjige so pred 1988. spadale v poseben register, zato je težko izslediti transakcije iz tistega obdobja, jasno pa je, da sta Voljčeva imela tam nepremičnino, ki sta jo šele 1. marca 2004 prodala za 625.000 dolarjev odvetnici Rebeki Creed in njenemu možu Kevinu. Šlo je za pritlično hišo s skupno devetimi prostori, od tega je pet spalnic in tri kopalnice. Nekdanja ameriška nepremičnina morebitnega mandatarja je zdaj vredna več kot 700.000 dolarjev.

Voljč je izkušen igralec v poslovnem svetu

V zgodovinskem lastniškem registru je ob tej vili zapisano, da je bila novembra 1983 prodana za 165.000 dolarjev, junija 1986 pa za 240.000 dolarjev. Ameriški dom Voljčevih je bil zadnji objekt v ulici, tako je po večini obkrožen z zelenjem; le ptičje petje bi lahko zmotilo idilo stanovalcev hišne številke 837 v Falls Churchu, v isti soseski pa je tudi veliko razkošnih objektov, katerih vrednost znaša 1,3 milijona dolarjev. Ker je ta del ZDA ne le teritorialno, temveč tudi administrativno blizu ameriški prestolnici, je bila novica o prodaji te nepremičnine objavljena tudi v rubriki časnika Washington Post. V ameriških registrih je vpisan še en naslov v Virginiji, na katerem sta živela Voljčeva: razkošna vila z bazenom, davčno ocenjena na več kot 700.000 dolarjev, v mestu Oakton. Zdajšnja lastnika sta zakonca Marilyn in Ronald Hubbard, kot kaže, sta bila Slovenca tam podnajemnika. Posnetki kažejo, da je tudi ta lokacija obkrožena z zelenjem. Danijela in Marko Voljč sta vpisana tudi v register izgubljenega premoženja, ker sta preplačala neki račun v Falls Churchu.

Življenje na več naslovih v New Yorku pa je bilo daleč od tišine in bližine gozda. Po podatkih iz ameriških registrov je takrat Danijela Voljč živela najprej na skromnem naslovu v Brooklynu, ena prijava pa se je nanašala tudi na sedež Svetovne banke, podatki pa razkrivajo, da sta zakonca živela še na Times Squaru, v stavbi Berkeley Building, na vogalu znamenite Pete in Sedme avenije, kjer sta si ustvarila dom v najetem stanovanju. Na tej mondeni lokaciji so nepremičnine drage in razkošne: stavba Berkley ima preddverje v slogu art deco, center zdravja, frizerski salon, povsem prenovljene skupne prostore in recepcijo, ki deluje 24 ur na dan. Ob Marku pa je vpisan tudi naslov Broadway Astoria, a ker gre za poslovno stavbo, je jasno, da je imel Voljč tam tudi pisarno. Ne v mestu ne v državi New York ni bil lastnik nepremičnine.

Iz ameriške bančne pisarne se je Voljč 1987. odpravil v mehiško prestolnico, o tamkajšnjem življenju te družine pa je težje izslediti podatke; jasno pa je, da sta bila zakonca tam povezana z družino mehiške fotografinje srbsko-judovskega rodu Vide Yovanovich. Socialno angažirana umetnica je predsednica mehiškega sveta za fotografijo, kar je navedeno v knjigi srbske pisateljice Vesne Nikolić Zgodba o Greti in Juliusu Minchu. V tej knjigi je rekonstruirano predvojno življenje premožne judovske družine Minch pred drugo svetovno vojno v vasi Rtanj, 200 kilometrov vzhodno od Beograda. Vnukinja, ki obišče družino v tej vasi, pride iz Mehike, govori špansko in angleško, družbo ji dela prijateljica, Ljubljančanka Danijela Voljč, hkrati tudi prijateljica. Nikolićeva je tako opisala srečanje s prijateljicama: »Po dveh dneh sem se znašla v Boljevcu, kjer sem nestrpno pričakovala Minchovo vnukinjo. Ko se je pojavil avtomobil ljubljanske registracije, sem vedela, da sta gostji prispeli. Najprej sem zagledala rdečelaso žensko, ki se mi je široko nasmejala. Potem je iz avta izstopila ženska s kodrastimi lasmi in skoraj otroškim nasmehom. To je bila Vida Jovanović Minch. Rdečelasa dama je bila Danijela Voljč iz Ljubljane, njena dobra prijateljica.«

Iz tega opisa je mogoče sklepati, da je Danijela tudi v tretji življenjski dobi obdržala pustolovskega duha, kakor tudi njen nekdanji mož, ki ni nikoli zamudil priložnosti za poslovno ali družabno promocijo. Če se želiš toliko let obdržati med vrhunskimi bankirji na svetu, so resnično pomembne dobre politične vezi po vsem svetu. V primeru morebitnega mandatarja slovenske vlada je bila proslava 80. rojstnega dne aktualnega izraelskega predsednika Šimona Pereza septembra 2003 v družbi Milana Kučana in tajkuna Darka Horvata izjemno pomembno srečanje z mogočneži z vsega sveta. Tam sta bila namreč tudi nekdanja ameriški in ruski predsednik Bill Clinton ter Mihail Gorbačov, udeležba na takšnih dogodkih pa je izjemno pomembna poteza v svetu poslov in politike.

Deli s prijatelji