MISELNI TANK

Voljč: Pri mojih letih najbrž obstaja še kaj bolj privlačnega, kot je politika

Objavljeno 13. februar 2015 18.09 | Posodobljeno 13. februar 2015 18.09 | Piše: STA, T. L.

Udeleženci posveta o prihodnosti Slovenije so dobili nenavadna navodila: vsak lahko pove vse informacije in stališča, o katerih teče beseda, ne sme pa povedati, kdo je to povedal.

Pobudniki posveta, Voljč v sredini.

LJUBLJANA – Današnji posvet o prihodnosti Slovenije, ki poteka v Cankarjevem domu, po besedah nekdanjega prvega moža NLB Marka Voljča ni politično srečanje, temveč poskus angažiranja širokega kroga civilne družbe. Voljč, ki je pred časom napovedal ustanovitev možganskega trusta Act Tank, je dejal, da bodo govorili tudi o tem, kako bodo delovali v prihodnje.

Voljč je pred posvetom novinarjem dejal, da upa, da bo srečanje prineslo nekaj novega. »Menimo, da je možen zmeren in konstruktiven dialog, in to ne o tem, kaj je bilo v preteklosti, temveč kako se želimo razvijati naprej,« je dejal.

Na vprašanje, ali še ima politične ambicije, je Voljč dejal, da pri njegovih letih najbrž obstaja še kaj bolj privlačnega, kot je politika. Kljub temu da nima političnih ambicij, pa si želi biti družbeno vključen.

Žiga Vavpotič (Simbioza/Ypsilon), poleg Voljča eden od organizatorjev, je dejal, da želijo združiti različne poglede in poudariti sodelovanje. »Govorili bomo predvsem o prihodnosti, saj preveč govorimo o preteklosti,« je dejal. V osnovi je to posvet, o tem, kako se bo zadeva nadaljevala, pa se bodo še dogovorili.

»Če bomo ostali le na ravni debat, potem najbrž večjih sprememb v družbi ne bo, čeprav bomo s tem prispevali h kulturi dialoga. Vprašanje za zbrane danes je, ali gremo v neko organizacijo, ki jo razumemo kot 'think tank', vendar bomo o tem odločali vsi skupaj,« je dejal Vavpotič.

Vsak lahko pove vse, ne sme pa povedati, kdo je to povedal

Udeleženci dogodka so, kot je dejal, dobili navodilo, da »vsak lahko pove vse informacije in stališča, ki jih je slišal, ne sme pa razkriti, kdo jih je predstavil ali zastopal«. Tudi v prihodnje bodo po njegovih besedah javnost obveščali o svojem delovanju, danes pa so prvo srečanje želeli imeti brez predstavnikov medijev.

Lenart Škof z Akademije za demokracijo pa je dejal, da želijo spregovoriti o medgeneracijskem sodelovanju, odnosu do revščine, prioritet in strategij. »To želimo storiti na način, ki ne bo političen,« je povedal.

Posvet poteka za zaprtimi vrati, udeležili pa so se ga lahko le vabljeni udeleženci, ki so potrdili udeležbo in osebno prevzeli vstopnico. Vabila so bila poslana na okoli 600 naslovov, na srečanje pa naj bi po ocenah prišlo nekaj manj kot 150 izbrancev.

Ugotavljanje, kaj se je dogajalo

Dogodek je razdeljen na štiri vsebinske sklope. Prvi nosi naslov Pot Slovenije in ga bodo moderirali nekdanji evropski komisar Janez Potočnik, novinarka Rosvita Pesek in ustavni sodnik Ernest Petrič. »Govorili bomo o tem, kaj se je dogajalo, da smo prišli sem, kjer smo,« je izpostavil Petrič. Dobro razpravo si je obetal tudi Potočnik, sam pa bo spregovoril o stanju v svetu, EU in posledicah za Slovenijo.

Drugi sklop z naslovom Skupni imenovalci bodo moderirali zgodovinar mlajše generacije Luka Lisjak Gabrijelčič, filozof Lev Kreft, nekdanji minister Žiga Turk in novinarka Ksenija Vidmar Horvat. Kreft meni, da današnji posvet v tem okviru ne more prerasti v politično stranko, saj je na kupu zbranih preveč različnih ljudi. »Tukaj sem zato, ker sem bil povabljen, na takih modrovanjih sem vedno rad, tudi v tujini jih je veliko,« pa je dejal Turk. Dodal je, da nič ne ve o kakšnem ustanavljanju stranke.

Sklop, naslovljen Slovenija in svet, bodo moderirali Ajša Vodnik, Aleks Jakulin in Zlatko Šabič, četrtega, Prioritete, pa nekdanja evropska poslanka Romana Jordan, biokemik Roman Jerala, predsednica ZPM Anita Ogulin in Voljč.

Ogulinova je dejala, da je na posvet prišla v vlogi ljudi družbenega dna, zanj pa bo iskala rešitve dokler se bo dalo, saj ta trenutek mnogi ne zmorejo preživeti. »Bolj ko je civilna družba organizirana, več je možnosti tudi za ljudi, ki so danes brez priložnosti« je dodala.

Deli s prijatelji