IZ MINUTE V MINUTO

Volitve: Jankoviću dve tretjini glasov, v Mariboru 2. krog

Objavljeno 05. oktober 2014 20.22 | Posodobljeno 06. oktober 2014 01.48 | Piše: R. S., P. Pa., A. L., A. K.
Ključne besede: lokalne volitve

Volilni večer brez presenečenj: Janković je prepričal Ljubljano, Fištravcu je v Mariboru malo zmanjkalo in tam bo odločal drugi krog. Volilna udeležba spet klavrna, SLS pa ni ponovil uspeha s prejšnjih lokalnih volitev. Oglejte si volilni večer iz minute v minuto.

Predsedniške volitve se bližajo.


Poudarki

  • Zoran Janković je veliki zmagovalec v Ljubljani. Mariboru se bosta v drugem krogu pomerila Andrej Fištravec in Franc Kangler. Kopru je že v prvem krogu zmagal Boris Popovič, vendar ne prepričljivo. Novo mesto: odločal bo 2. krog med Kramar Zupanovo in Macedonijem. V Kranju oba kandidata izenačena.
  • Brez odvečnih besed: takole kaže v mestnih občinah. Kandidati, ki so označeni z rdečo, so že izvoljeni, drugod bo odločal drugi krog. Podatki še niso povsem dokončni.

    image
    Vir: DVK ob 23.19
     
  • Vse osvežene rezultate v vseh občinah si lahko ogledate v interaktivni infografiki in enostavnem tabelaričnem prikazu.image
  • Stranka Mira Cerarja (SMC) doživela katastrofo: po doslej zbranih podatkih ni dobila nobenega župana, čeprav jih je kandidirala kar 40
  • Slabi obeti tudi za SLS, ki je na parlamentarnih volitvah letel iz parlamenta: doslej je imel 41 županov, po novem jih ima (za zdaj) samo še 25.
  • Največ glasov v občinskih oz. mestnih svetih je zbral SDS.
  • Zanimiv povratek Ivana Vogrina: v Lenartu gre s 40-odstotno podporo v drugi krog.
  • Volilna udeležba je bila po neuradnih podatkih sramotno nizka: 43,2-odstotna.
  • V petini občin je za župana kandidirala ena sama oseba, zato smo tam župana dobili že pred današnjimi volitvami.
  • Imate za nas zanimivo informacijo ali fotografijo? Na dnu tega članka je obrazec, ki ga lahko uporabite za kontakt z uredništvom.

23.30 Z zadnjimi podatki DVK, ki smo jih za mestne občine objavili v zgornji tabeli, za vse preostale občine pa so v pregledni tabeli na voljo tukaj,image zaključujemo večerno spremljanje izidov lokalnih volitev v živo. Nadaljujemo malo pred 7. uro zjutraj, ko vas bodo na našem portalu pozdravile sveže novice. Lahko noč in hvala, da ste bili z nami!

Za lepši spanec pa še zabavna karikatura naše priljubljene Aljane Primožič Fridauer. Naj vam da misliti.

image

23.01 Pred kratkim smo po nemarnem novemu (in staremu) županu Ljubljane Zoranu Jankoviću očitali, da na zabavo ob vnovični izvolitvi ni pripeljal svoje priljubljene hrvaške pevke Daniele, ki je postala nekakšna ikona velikih ljubljanskih praznovanj. To ne drži in posipamo se s pepelom: Daniela je bila prisotna v njegovem štabu, tako tudi Petar Grašo. Fotodokaza žal nimamo, tako da nam boste morali verjeti na besedo.

22.51 Kaj na naravnost katastrofalni izid lokalnih volitev poreče premier Miro Cerar? Glede na mladost stranke je zadovoljen z njenim uspehom na lokalnih volitvah. Nedavne izstope članov iz stranke je ocenil kot normalne turbulence, ki se dogajajo v vsaki stranki, ki na novo gradi svojo strukturo. 

Stranka je stara štiri mesece in v tako kratkem času ambicije ne smejo biti prevelike.
Miro Cerar

Glede kandidata SMC v Ljubljani Aleša Avbrehta (dobil je 4,5 % glasov) je Cerar dejal, da ga izredno ceni in je zanikal namigovanja, da v Ljubljani niso želeli nastopiti s kandidatom, ki bi bil dejansko sposoben premagati Jankovića. »Naš kandidat je bil pravi tako po znanju, kompetencah in programu, ki ga zastopa,« pravi.

22.50 Še skok v Kranj: tu sta oba kandidata, Bogataj in Trilar, praktično izenačena. Morda zato sta se fotoaparatom nastavila bolj kislega obraza.

image
Foto: Marjana Hanc, Delo

22.45 V drugi krog volitev v Murski Soboti sta se uvrstila Anton Štihec in Aleksander Jevšek, ki sta si čestitala takoj, ko sta izvedela za rezultate.

image
Foto: Jože Pojbič, Delo

22.41 V Ankaranu vidno razočarani Gašpar Gašpar Mišič ni zmogel prepričati volivcev. Z dvotretjinsko podporo ga je premagal Gregor Strmčnik (na fotografiji levo).

image
Foto: Tomi Lombar, Delo

22.23 Kot kaže, je bil prvi krog lokalnih volitev šok za SMC. Čeprav so v stranki na volitve poslali kar 40 svojih županskih kandidatov, v prvem krogu niso dobili nobenega. Največ županov je sicer dobil SLS (25), sledi SDS s 17 izvoljenimi župani in SD z 12 župani. NSi jih ima trenutno 7, Desus pa enega. Preostali župani so kandidirali samostojno (kar 81) ali pa so bili kandidati raznih koalicij oziroma drugih strank (13).

Poglejmo še občinske oz. mestne svete: tu je največ glasov zbral SDS z dobrimi 15 odstotki glasov, SMC se je uvrstil šele na tretje mesto.

image

22.18 VIDEO 'Večeras je naša fešta' odmevajo dalmatinske viže iz štaba Zorana Jankovića. Ne verjamete? Poglejte si video. Županove priljubljene pevke Daniele sicer ni bilo na spregled.


Video: A. L.

22.15 VIDEO Oglejte si videoposnetek stiska rok Zorana Jankovića in Damjana Damjanoviča v štabu zmagovalca, novega (starega) župana Ljubljane.


Video: A. L.

22.06 Na tem mestu žal ni prostora za objavo rezultatov v vseh občinah. Zato pa lahko kliknete tukaj in si v tabeli ter interaktivni grafikiimage pogledate, kdo je zmagal v manjših občinah. Morda vas bo denimo zanimal povratek Ivana Vogrina, ki bo kot prvouvrščeni v drugem krogu volitev naskakoval županski stolček v Lenartu. V Bohinju se je za las izmuznilo županovanje medijcu in uredniku Bojanu Travnu, ki je dobil 44,5 odstotka glasov (protikandidat Kramar pa 55, zato drugega kroga ne bo). Puščavski lisjak Miran Stanovnik se bo v 2. krogu pomeril za županovanje v Logu - Dragomerju. Kaže mu dobro, saj je zbral 44 odstotka glasov.

21.35 Razvpiti Jure Janković je očetovo zmago izkoristil za predstavitev nove svetlolase spremljevalke.

image
Foto: A. L.

21.29 V Mariboru sta si v roke pred finalom tekme za župansko mesto (odločal bo 2. krog) segla Fištravec in Kangler.

image
a:1:{s:11:"description";s:36:"Franc Kangler in Andrej Fištravec. ";}

Foto: Tadej Regent, Delo

21.24 Na Jesenicah bo odločal drugi krog volitev, v katerem se bosta pomerila zdajšnji župan Tomaž Tom Mencinger in Ahmed Pašić (na fotografiji). Dober rezultat Pašića je presenečenje, saj je Mencinger veljal za kandidata, ki se mu brez težav obeta nov mandat. 

image
Foto: Blaž Račič, Delo

21.21 V Ljubljani sta si roko podala oba tekmeca:

image
Foto: Uroš Hočevar, Delo

21.05 V tabeli na vrhu članka smo osvežili trenutne rezultate, ki nam jih pošilja DVK. Naj opozorimo, da štetje še traja, iz nekaterih občin pa rezultatov sploh še ni. Z rdečo označeni kandidati so bili izvoljeni v prvem krogu.

21.02 Karl Erjavec (Desus): »Letošnje leto je za stranke zelo naporno. Rezultati brez posebnih presenečenj. Mi nismo ciljali na župane, pomembno za nas je, da imamo občinske svetnike. Vemo, da imajo tu neodvisne liste prednost pred strankami. Računamo na več mandatov v mestnih svetih. V drugem krogu se bomo odločali o podpori posameznim kandidatom.«

20.56 Ljudmila Novak (NSi): »Kandidirali smo v 190 občinah. Dobili smo že nekaj županov, nekaj, upam, jih še bomo. Žal se volilna udeležba znižuje, čeprav bi vsi morali odločati o tistih, ki nas bodo volili. Vsi bi se morali potruditi in oditi na volitve. Očitno je moderno biti nestrankarski na lokalnih volitvah. Nestrankarske liste se pojavijo za ene volitve in zastopajo samo ozke interese, stranke pa imajo odgovornost.«

20.55 Dejan Židan (SD): »V naši stranki je vse tako, kot mora biti, in ponovno rastemo. Smo stranka, ki pošteno tekmuje. Smo najmočnejša stranka na lokalni ravni na levici in koaliciji. Do sedaj smo imeli samo enega župana večjega mesta, zdaj kaže, da utegnemo zmagati v Murski Soboti in Novem mestu ter morda še kje.«

20.51 Zvonko Černač (SDS): »SDS je ponovno dosegla najboljši rezultat v občinskih svetih. Vsem volivcem se zahvaljujemo za podporo. Slab rezultat SMC kaže, da ljudje Miru Cerarju ne zaupajo več. Volili so mačka v žaklju, danes niti mačka ni več.«

20.49 Franc Bogovič (SLS) ima trenutno 21 županov, kar je dvakrat manj kot v prejšnjem mandatu. Bogovič je kljub temu optimističen: »Lokalne volitve so realne volitve, kjer se je treba približati človeku. Tu se preko medijev z lepimi obljubami ne da dobiti volitev. Vesel sem,d a je največ županov iz SLS. Verjamem, da se bo ta rezultat v prihodnosti odrazil tudi na državnozborskih volitvah in bo SLS spet lahko soodločala o usodi države. Imamo vrsto prekaljenih politikov. Danes se veselimo županov. Francu Kanglerju čestitam za rezultat, preživel je težke mesece. Če nas bo v 2. krogu prosil za podporo, se bomo pogovorili.«

20.32 Se spomnite 'pištolarja' Marjana Viranta, tasta Zorana Jankovića in strica Gregorja Viranta? Pred dvema letoma je ob rubežu Jankovićeve hiše novinarki Planet TV grozil kar s pištolo, danes pa se je spet prišel pokazat javnosti. Tokrat boljše volje (ob njegovem mrkem izrazu sicer ne upamo zapisati, da dobre volje) in, kot kaže, brez pištole.

image
Foto: A. L.

20.23 Medtem se rajanje v štabu Zorana Jankovića nadaljuje. S torto! Naš poročevalec javlja, da so se Ljubljančani prav 'zagrebli' za brezplačno hrano.

image
Foto: A. L.

20.20 V štabu Damjana Damjanoviča smo opazili Mojco Kucler Dolinar. Leta 2012 se je tudi ona na županskih volitvah v Ljubljani kot kandidatka strank NSi in SDS neuspešno pomerila z Jankovićem. Kucler Dolinarjeva je bila sicer ogorčena nad jugoslovanskimi zastavami, ki danes menda zaradi snemanja filma plapolajo v Ljubljani. Takole pravi: »Sramota za Ljubljano. Bojda snemajo film. V Teharjah poklon žrtvam komunizma, od Tromostovja do Mestne hiše pa jugo zastave in slika Tita. Policija na klice ne ukrepa.« Fotografijo si oglejte spodaj.

image
Foto: A. K.

image

20.15 Medtem ko pri Damjanoviču strežejo bolj zdrave prigrizke (fotografija spodaj), je obiskovalce Jankovićevega tabora pričakal njegov tradicionalni golaž. Postrežen z belimi rokavičkami. V taboru je sicer velika gneča: staremu (novemu) županu je prišlo čestitat veliko meščanov.

image
Foto: A. L.

image
Foto: A. L.

20.10 Zoranu Jankoviću je prišel čestitat nekdanji predsednik Danilo Türk.

20.06 Katastrofa za SMC: po do zdaj preštetih glasovih zmagovalci parlamentarnih volitev niso dobili niti enega župana?! Štetje še poteka, to je treba poudariti, zato se rezultat utegne še spremeniti. Vendar so obeti slabi. Podobno razočaranje čaka tudi SLS, ki je doslej imel kar 41 županov slovenskih občin. Za zdaj kaže, da jih bo imel samo še 18, vendar tudi tu čakamo na končne rezultate in drugi krog.

20.02 Pri Damjanoviču, ki razumljivo ni najbolj židane volje, goste čaka pojedina, kaže fotografija naše dopisnice. Vendar bolj v zdravem slogu, s kupi sadja. Odojki so očitno iz mode.

image
Foto: A. K.

19.58 Sina Zorana je prišla podpret tudi mama Ivanka Janković. Ob njej je županova snaha Ursula Gawish.

image
Foto: A. L.

19.55 VIDEO: izjava poraženca volitev v Ljubljani Damjana Damjanoviča za slovenskenovice.si:


Video: A. K.

19.53 Prihajajo prvi rezultati DVK. Gre za delne, neuradne rezultate, ki pa so dober kazalec končnega stanja. Takole so izmerili:

Ljubljana 
Zoran Janković59,7 %
Damjan Damjanovič22,9 %
  
Maribor 
Andrej Fištravec37,5 %
Franc Kangler18,5 %

19.35 VIDEO: veselje v štabu Zorana Jankovića.


Video: A. L.

19.28 Piran: tu bo v drugem krogu soočenje Bossmana in Jeretiča. Stiska rok med njima danes ne bo, Jeretič pa je po navedbah 24 ur zavrnil izjave za medije. »To je žalostno in kaže na nezrelost tekmeca. Tu gre za volivce in njih podcenjevanje,« dogajanje komentira Bossman.

19.27 Fištravec v drugem krogu županskih volitev v Mariboru pričakuje podporo SD in Mira Cerarja: »Drugi krog bo nadaljevanje vstajniških dogajanj in takrat se bodo zaključila.«

19.26 Jankoviću je prišel čestitat tudi zlatar Tomislav Loboda.

image
Foto: A. L.

19.13 Poraženec lokalnih volitev v Ljubljani Damjan Damjanovič pravi, da je bila volilna udeležba v Ljubljani skrb vzbujajoča. »Volivci so Jankoviću dali 'zlati gumb'. Ljudje so se tako odločili, Jankoviću čestitam in mu na srce polagam: naj si malo bolj pogleda četrtne skupnosti. Okoli levih in desnih strank se nima smisla pogovarjati. Pustimo to zgodovinarjem, dajmo mladim priložnost. Z eno nogo pa ostajam v politiki.«

Njegova pomočnica v filharmoniji dodaja: »Ljudem je hotel pokazati, da zna misliti in se ne samo cmeriti.«

19.11 Boris Popovič: »Kampanja je bila zelo nizka, imeli smo težave z lobiji iz ozadja. Borili smo se do konca. Z rezultatom sem zelo zadovoljen.«

19.06 Janković: »Ljubljančani verjamejo v nove projekte, prihaja jih 300. Dovolj je negativnih zgodbic, čas je, da začnemo ceniti tiste, ki delo dobro opravljajo. Ljubljančani so to pravilno ocenili. V Ljubljani se vidi razvoj. Rezultat mi vrača upanje, da se bo v družbi začelo ceniti dobro in pozitivno.«

image
Foto: A. L.

19.04 Fištravec, ki je dobil največ glasov (42 %) v Mariboru, a premalo za zmago v prvem krogu: »Maribor potrebuje očiščenje, to se bo zgodilo v 2. krogu volitev.« Kangler medtem odgovarja: »Nočem biti žaljiv do protikandidatov.«

19.02 Poglejmo še stanje v drugih občinah (rezultate je izmerila Mediana):

  • Maribor: v drugem krogu se bosta pomerila Fištravec (42,5 %) in Kangler (18,4 %).
  • Koper: V prvem krogu je s 53 % zmagal Popovič.
  • Novo mesto: odločal bo 2. krog med Kramar Zupanovo in Macedonijem.
  • Piran: odločal bo 2. krog med Bossmanom in Jeretičem.

19.00 Vzporedni rezultati volitev kažejo: šef Ljubljane ostaja Zoran Janković! Osvojil je skoraj dve tretjini glasov!

18.55 V štabu kandidata za župana Ljubljane Zorana Jankovića je še mirno. 

image
Foto: A. L.

Podobno tudi pri njegovemu izzivalcu Damjanu Damjanoviču.

image
Foto: A. K.

18.53 Provokacija v središču Ljubljane ali zgolj pomenljiva simbolika? Nič ne bomo rekli, presodite sami fotografijo, ki nam jo pošilja naš terenski dopisnik. Menda gre sicer za snemanje filma.

image
Foto: A. L.

18.47 Nagradno vprašanje: kje je to volišče? V kakšni neugledni afriški državi? Morda v najrevnejši evropski državi, Albaniji? Ne, takole so danes volili v Kočevju, na volišču v Borovcu.

image
Foto: Simona Fajfar, Delo

18.40 Do prvih rezultatov je še 20 minut. V 37 občinah so županske volitve sicer že kar nekaj časa končane: ker tam kandidira samo en človek, je bilo za izvolitev dovolj, da je danes sam zase oddal glas.

18.25 Volilna udeležba do 16. ure je spet žalostna: na volišča je odšel komaj vsak tretji upravičenec (32,12 %). Najpridnejši so sicer bili v Sv. Andražu, kjer je volilo 70 % upravičencev, v Kungoti in Celju pa se je na voliščih prikazala komaj dobra petina volivcev (21,6 %).

18.15 Začenjamo spremljanje izida lokalnih volitev. Iz minute v minuto vas bomo ves volilni večer obveščali o zmagovalcih in poražencih. Z vami na ta lepi nedeljski večer volilna ekipa spletnih Slovenskih novic: Anita Krizmanič, Pia Pangos, Aleksandar Lukić in Robert Schmitzer. Ne bomo zgolj besedičili: rezultate volitev bomo pričakali v štabih, od koder lahko pričakujete videoporočila in fotozapise. Bodite z nami!

Deli s prijatelji