PRED REFERENDUMOM

Volilni molk kršili 52-krat

Objavljeno 24. marec 2012 20.20 | Posodobljeno 24. marec 2012 20.20 | Piše: Mo. S., STA

Na podlagi prijav zdaj obravnavajo sedem zadev.

Na volišču

LJUBLJANA – Na inšpektoratu za notranje zadeve so danes do 19. ure prejeli 52 prijav domnevnih kršitev volilnega molka. Na podlagi teh prijav trenutno obravnavajo sedem zadev, in sicer dve, ki se nanašata na objavi v tiskanih medijih, dve sta povezani s plakatiranjem, dve sta prispeli zaradi objav na spletu, ena pa je povezana z deljenjem volilnega materiala.

Občutno več kršitev kot nazadnje

Kot so sporočili z notranjega ministrstva, so štiri obravnavane prijave iz osrednjeslovenske regije, po ena s Koroške in z Gorenjske, ena pa je neznana. Ena zadeva je povezana z nadomestnimi županskimi volitvami v Ljubljani, preostalih šest pa z referendumom o družinskem zakoniku.

Na zadnjem referendumu junija lani, ko so volivci odločali o usodi treh zakonskih besedil, je bilo, denimo, v soboto do 19. ure prijavljenih 12 domnevnih kršitev.

Molk tudi v nedeljo

Pred nedeljskim referendumom o družinskem zakoniku in nadomestnimi županskimi volitvami velja volilni molk vse do zaprtja volišč v nedeljo. Na ministrstvu za notranje zadeve v tem času deluje dežurna služba, kamor lahko državljani sporočajo podatke o domnevnih kršitvah.

Kaj se šteje pod kršitve?

Za volilno kampanjo štejejo vse politične oglaševalske vsebine in druge oblike politične propagande, katerih namen je vplivati na odločanje volivk in volivcev. To so, denimo, propaganda v medijih in elektronskih publikacijah, nameščanje novih plakatov in razdeljevanje letakov s politično oglaševalsko vsebino ter pozivanje volivcev, kako naj glasujejo.

Deli s prijatelji