PRIPRAVE

Volilna komisija v akcijo za referendum, Zver pa opozarja

Objavljeno 03. april 2014 09.43 | Posodobljeno 03. april 2014 09.43 | Piše: STA, P. J.

Danes poteče že prvi rok, ko bi lahko državljani RS, ki nimajo stalnega prebivališča v Sloveniji in še niso vpisani v stalno evidenco volilne pravice, podali zahtevek za vpis v omenjeno evidenco.

Irglova ob predaji podpisov.

LJUBLJANA – Začenjajo teči volilna opravila za referendum o arhivski noveli, za katerega so poslanci v torek sklenili, da bo potekal 4. maja. Danes se bo v ta namen sestala tudi Državna volilna komisija (DVK) in sprejela rokovnik volilnih opravil ter druge akte, potrebne za izvedbo referenduma. Nad slednjim sicer visi zahteva za presojo ustavnosti.

Zmanjka en dan

Na seji naj bi komisija določila tudi, kako bo potekalo predčasno glasovanje. Evropski poslanec Milan Zver (SDS/EPP) je namreč v ponedeljek opozoril, da bo za predčasno glasovanje (to običajno poteka v torek, sredo in četrtek pred samo referendumsko nedeljo) zmanjkal en dan, saj bo v četrtek praznik.

Predlog rokovnika volilnih opravil, ki naj bi ga danes sprejel DVK, glede slednjega predvideva, da bi se predčasno glasovanje izjemoma izvedlo v ponedeljek, torek in sredo. Če bo rokovnik na seji DVK sprejet v obliki, kot je predlagana, bo danes tudi zadnji dan, ko bodo lahko državljani RS, ki nimajo stalnega prebivališča v Sloveniji in še niso vpisani v stalno evidenco volilne pravice, podali zahtevek za vpis v omenjeno evidenco.

Nad izvedbo referenduma sicer visi zahteva za presojo ustavnosti, ki naj bi jo po napovedih s torkove izredne seje na ustavno sodišče vložili poslanci SDS. Menijo namreč, da so roki za izvedbo volilnih opravil tako kratki, da volivcem otežujejo oziroma onemogočajo volilno pravico, referendum pa da je sklican na dan, ko bo za 2,2, milijona dražji, kot bi bil, če bi bil razpisan skupaj z evropskimi volitvami, torej 25. maja.

 Opravila bodo tekla normalno, dokler sodišče ne reče svojega

Pravnik Rajko Pirnat pravi, da je odlok o razpisu referenduma, ki ga je v torek sprejel državni zbor, lahko predmet ustavne presoje, pri tem pa lahko ustavno sodišče odlok tudi razveljavi in državnemu zboru naloži, naj sprejme nov odlok z novim rokom referenduma, lahko pa tudi samo razpiše nov datum. Po njegovih besedah volilna opravila tečejo normalno, dokler ustavno sodišče ne zadrži izvajanja odloka.

Sam sicer dvomi, da bi lahko bil odlok razveljavljen zgolj zato, ker bo referendum potekal 4. maja, ko bodo mnogi še na počitnicah, ali pa zato, ker bo stal 2,2 milijona več, kot bi stal, če bi bil razpisan skupaj z evropskimi volitvami.

Deli s prijatelji