NA KOŽO

Voli

Objavljeno 17. januar 2014 23.15 | Posodobljeno 17. januar 2014 23.15 | Piše: Bojan Budja

Stavim na besedno evolucijsko zaporedje: vol, voli, volivec, volitve.

Bojan Budja.

Ali in koliko imata skupnega besedi vol in volitve, bo znano že kmalu. Na sam dan mladosti, ki ga je eks Juga tako ponosno in vzneseno praznovala. Za tiste mlajše, ki o Titu in štafetah ne vedo kaj dosti, naj dodam, da gre za 25. maj. In na ta dan so letos razpisane volitve v evropski parlament. Pardon, v raj, kjer se med in mleko cedita ob hkratnem množičnem šelestenju evrskih bankovcev.

Prihaja torej obdobje, ko bomo nenadoma znova zaživeli v prijazni, demokratični, socialni in čuteči državi. Več sto ali celo tisoč onih, ki se bodo potegovali za osem sanjskih foteljev, kolikor jih Bruselj dobrosrčno namenja Sloveniji, se nam bo dobrikalo na milijone načinov. Vmes pa bodo seveda obljubljali, kako sta jim edina posvečena cilja njihovega početja blaginja in sreča nas državljanov. Zgolj zanju da so se pripravljeni večkrat tedensko voziti tja daleč v neki Bruselj in žrtvovati svojo družinsko idilo. Vmes pa vsakomesečno zaslužiti okroglih trinajst tisočakov. Evrskih. Neto! Ali razčlenjeno: po obdavčitvi 7956,87 evra bruto plače jim vsakomesečno v žepu ostane 6200 evrov, vsak delovni dan v Bruslju ali v Strasbourgu pa jim za preživetje navrže dodatne 304 evre. Evroposlanci sami priznavajo, da je takih dni v mesecu vsaj 12, kar je torej novih vsakomesečnih neobdavčenih 3648 evrov. Pa tudi to še ni vse; vsakemu izvoljenemu pripada 4299 evrov kot pavšalno neobdavčeno nadomestilo stroškov za upravljanje evroposlanske pisarne. S pripombo, da namenske porabe teh fičnikov ni treba dokazovati ne z računi ne kako drugače. Končni vsakomesečni izplen bruseljskih žrtvovanj za blagor in dobrobit Slovenk in Slovencev je potem le še stvar računske operacije, ki jo obvladajo že osnovnošolci nižje stopnje. Če pa kaj zmanjka v tem krutem boju za preživetje, so tu še druge poti. Resda ne vse z enako srečnim koncem. O čemer bi vedel največ povedati naš eks zunanji minister Zoran Thaler.

Minule dni se je evroposlanki Tanji Fajon populistično zareklo, da ona že ne dela le za denar. Dobrohotno ji zato predlagam, naj višek cvenka dobrosrčno nameni v Krambergerjev dobrotniški sklad. In ker se dnevi praviloma poznajo po jutrih, nam bo v mesecih do 25. maja zagotovo danih še nič koliko podobnih možnosti, da preverimo, ali beseda volitve čisto zares izvira iz besednega korena živalskega izvora. Po naslednjem evolucijskem zaporedju: vol, voli, volivec, volitve.

Deli s prijatelji