UJMA

Vojska v Postojni odpira javno pralnico

Objavljeno 08. februar 2014 17.31 | Posodobljeno 08. februar 2014 17.33 | Piše: STA, Mo. S.

Pristojni in prostovoljci Postojnčanom pomagajo na različne načine.

Območje Postojne je ujma še posebej prizadela.

POSTOJNA – Na Postojnskem, kjer so še vedno težave z dobavo električne energije, pristojne službe in prostovoljci občanom pomagajo na različne načine. S pomembnimi informacijami jih obveščajo tudi prek zgibanke, ki so jo dobili v nabiralnike, v njej pa med drugim sporočajo, da bodo od ponedeljka znova odprte vse šole in vrtci.

V Šolskem centru Postojna sicer deluje krizni center, ki ga vodijo taborniki. Tam je mogoče dobiti topel čaj, napolniti mobilne telefone, se brezplačno povezati na splet, v času kosila in večerje pa je na voljo tudi topel obrok. Krizni center deluje 24 ur na dan, vzpostavili pa so tudi brezplačno telefonsko številko 080 8892. Vsi, ki potrebujejo pomoč, se lahko obrnejo na center za socialno delo.

Varčno z vodo in elektriko

Oskrba z vodo je na Postojnskem zdaj nemotena, vendar je vodo treba prekuhavati, zato so ekipe prostovoljcev, skavtov in tabornikov dopoldne v trgovskih centrih in hotelu Kras delile vodo v plastenkah. Ker se električna energija zagotavlja s pomočjo agregatov, občane pozivajo k njeni varčni rabi, sicer bo sistem preobremenjen in bo prihajalo do izpadov elektrike. Med večjimi porabniki energije so tudi pralni stroji, zato bo Slovenska vojska (SV) v Postojni postavila javno pralnico.

V ponedeljek bo sestanek s predstavniki zavoda za gozdove in koncesionarji, da se dogovorijo, kako bodo pristopili k odpiranju poti v gozdovih.

Po podatkih Elektra Primorska bodo danes skušali s pomočjo agregatov priklopiti še 580 odjemalcev v postojnski občini, za nedeljo pa obljubljajo, da bo brez električne energije na Postojnskem le še okoli 200 odjemalcev. Ekipe Elektra Primorska se trudijo energijo pripeljati prek daljnovoda iz Pivke, v prihodnjem tednu pa naj bi jim to uspelo tudi prek daljnovoda z Razdrtega.

Sicer pa v kriznem centru pripravljajo tudi dejavnosti za otroke in odrasle – od različnih delavnic do ogledov filmov in koncertov. Danes bodo delili še telefonske kartice za pet evrov, ki jih je prispeval Telekom Slovenije.

Kako je na Pivškem?

Na Pivškem so se razmere večinoma umirile. Kot je povedal župan Robert Smrdelj, je na območju občine še šest večjih agregatov za naselja Juršče, Palčje, Klenik, Trnje, Slovenska vas in Selce. Sicer je večina gospodinjstev v občini priključena na omrežje, na individualnih agregatih jih je le še nekaj.

Uporaba agregata je na žalost botrovala smrti zaradi zastrupitve z ogljikovim monoksidom,image padle veje in ledene sveče so poškodovale nekaj gasilcev in vojakov, a so k sreči povzročile le praske. Nad javnimi površinami so po Smrdeljevih besedah s pomočjo koprskih gasilcev ledene sveče večinoma že odstranili. Čiščenje bodo na javnih površinah in ob njih nadaljevali tudi prihodnji teden. Marsikaj je bilo že narejeno, a veliko dela jih še čaka, pravi Smrdelj.

Deli s prijatelji