VAJA

Vojska pokazala mišice

Objavljeno 06. oktober 2012 17.30 | Posodobljeno 06. oktober 2012 17.34 | Piše: Špela Ankele

Vojaki pokazali mobilno bolnišnico Role, okoli katere se je dvigovalo toliko prahu.

Zloglasna bolnišnica Role se postavi na ogled (foto: Špela Ankele).

JESENICE – Tisti, ki so se spraševali, zakaj so gorenjske ceste te dni polne vojaške pločevine, lahko ostanejo mirni. Na sever se je več kot 50 umazano zelenih vozil ta teden odpeljalo zaradi vojaške vaje, imenovane Podpora – potres 2012. Med drugim je vojska na Jesenice pripeljala mobilno vojaško bolnišnico Role 2LM. Tisto znamenito, o kateri se je zadnja leta veliko pisalo in govorilo, ugotovitve večine novinarskih poročil pa so bile podobne – da je to nepotreben večmilijonski nakup, na katerem se že več let nabira prah. Spomnimo: mobilna bolnišnica je bila leta 2005 postavljena ob Splošni bolnišnici Murska Sobota in nato premeščena v mariborsko vojašnico.

Z Jesenic jo bodo odpeljali v vojaško skladišče v Kidričevem, kjer bo shranjena pozimi, je povedal Simon Korez, tiskovni predstavnik Slovenske vojske, in dodal: »Enkrat na leto bo izvedena vaja, na kateri bomo preverili postopke oblikovanja in premeščanja te zmogljivosti ter urili osebje v različnih situacijah.« Bolnišnica je namenjena predvsem Slovenski vojski, uporabljali pa bi jo tudi, če bi se zgodile naravne ali druge nesreče, je še pojasnil Korez.

Ranjencem bi v primeru katastrofalnega potresa lahko pomagali vojaki

Vojska je na obsežni vaji torej dokazovala, da bi Role 2LM, ki je na Jesenice pripotovala na več kot 20 tovornjakih, prišla še kako prav, če bi osrednjo Slovenijo zatresel močan potres, ki bi povzročil škodo v 23 občinah, poškodoval ali porušil več hiš in pod ruševine pokopal več sto ljudi. Če bi se ta črnogledi scenarij uresničil, bi vojska na Jesenicah torej pokazala vse svoje mišice. Kot so dejali na predstavitvi, bi ranjence v primeru katastrofalnega potresa lahko krpali tudi v mobilni vojaški enoti, saj bi bila bližnja, jeseniška bolnišnica kmalu pretesna za vse ponesrečence. Po besedah direktorja Igorja Horvata bi v Splošni bolnišnici Jesenice, odvisno sicer od njene zasedenosti v tistem trenutku, lahko v primeru črnega scenarija oskrbeli kvečjemu 10 oseb.

Tik ob jeseniški bolnišnici

Če bi se zemlja res močno zatresla, bi Role 2LM postavili tik ob jeseniški bolnišnici, je pojasnil poveljnik Darko Horvat in opisal večno težavo zdravstva: »V naši enoti je okrog 45 pripadnikov stalnega sestava, okoli 50 pa je pripadnikov pogodbene rezerve. Mogoče nam manjka še nekaj osebja, torej trije ali štirje zdravniki.« Na obsežni vaji, ki je Jesenice obarvala v zeleno in v okviru katere so tam, blizu kluba jeseniških motoristov, začasno postavili trden lansirni most, po ocenah zlobnežev celo varnejši od obstoječega, je sodelovalo okoli 230 vojakov, ki so se jim pridružili še jeseniški poklicni gasilci, člani uprave za zaščito in reševanje, osebje jeseniške bolnišnice in gorenjski policisti. Predvidoma bo stala 53.000 evrov. Da so takšne vaje potrebne, so večkrat poudarili sogovorniki v vojaških uniformah, ki pri tem niso pozabili spomniti na dejstvo, da so (tudi) vojaki pomagali pri obsežnih nesrečah, ki so v zadnjih letih pretresle Slovenijo.

Deli s prijatelji