LJUBLJANA

Vojska klovnov zasedla slovensko prestolnico

Objavljeno 14. januar 2012 20.50 | Posodobljeno 14. januar 2012 20.54 | Piše: Mi. S., STA

Ne, ne gre za cirkus, ampak za akcijo gibanja 15o, ki je znano predvsem po svojem mirnem protestu pred Ljubljansko borzo.

Vojska klovnov na Prešernovem trgu.

LJUBLJANA – Gibanje 15o danes s tržaškimi kolegi Occupy Trieste v Ljubljani organizira skupno akcijo Vojska klovnov. Kot je ob robu akcije dejal aktivist Andrej Kurnik, bo vojska klovnov s prikazovanjem absurda današnje družbe rušila zidove, ki jih postavljajo institucije finančnega kapitalizma in finančni trgi.

Gibanje 15o se po besedah Kurnika radikalizira, militarizira in informira skupaj s kolegi iz Italije, ki so se jim tokrat pridružili prvič. V akciji gre za nekakšno paradiranje skozi Ljubljano z začasnimi zavzetji strateških točk, finančnih institucij in podobno, je dejal Kurnik. Pred strateškimi točkami bodo pokazali vojno pripravljenost za odločilni spopad s finančnimi trgi in političnimi razredi.

V podporo prišlo 50 Italijanov

Kot je dejal Luca Tornatore iz Italije, iz Trsta danes v Ljubljano prihaja 50 aktivistov gibanja OccupyTrieste. »Razlog je preprost: Evropo moramo graditi vsi mi, odločitve in rešitve morajo sprejemati običajni ljudje, od spodaj navzgor. Jasno je, da se Evropska unija oziroma Evropski parlament obnaša kot vojska, ne držijo z nami, ljudstvom,« je poudaril.

Evropa je po njegovem mnenju transnacionalna za kapital in razdeljena za ljudi. Nacionalne politične elite in evropska tehnokracija nimajo nikakršnega namena opustiti neoliberalni model evropske integracije, zato morajo aktivisti postaviti temelje transnacionalne Evrope – Evrope za ljudi, je še dejal.

Deli s prijatelji