ZAPUŠČENA STRAŽNICA

Vojska je bila slab gospodar

Objavljeno 23. maj 2017 09.46 | Posodobljeno 23. maj 2017 09.46 | Piše: Ksenija Koren

Zapuščeno stražnico Vrhpolje so prodali za 50.000 evrov. Kupec je ocenil, da je nakup velike posesti dobra priložnost.

Stavb obrambno ministrstvo ni vzdrževalo.

SEŽANA – Za zdaj še neznani kupec je konec aprila sklenil dober posel z ministrstvom za obrambo oziroma državo. Ministrstvo je na javni državi prodajalo opuščeno stražnico in skupaj 4445 kvadratnih metrov zemljišča v Kraškem regijskem parku na ekološko pomembnem območju in območju Nature 2000. Čeprav je geodetska uprava vrednost nepremičnine postavila na 60 tisočakov, je ministrstvo izklicno ceno na dražbi postavilo deset tisočakov nižje.

Postopki še niso zaključeni

»Nekdanja stražnica Vrhpolje je bila prodana na 130. javni dražbi ministrstva za obrambo 21. aprila 2017 za izklicno ceno 50.000 evrov,« je sporočil tiskovni predstavnik obrambnega ministrstva Aleš Sila. Kdo je kupec, ni povedal, ker pravi, da postopek še ni zaključen. Niti zemljiška knjiga imena kupca še ne razkriva niti še ni zaznambe, da bi bil podan predlog za spremembo lastništva.

Je pa kupec očitno ocenil, da je nakup velike posesti, ki je na območju, ki ga je država uvrstila na območje pomembnejše kulturne dediščine, dobra priložnost. Obrambno ministrstvo je bilo sicer v zadnjih letih očitno slab gospodar stražnice, saj so v oglas zapisali, da so objekti na parceli »nevzdrževani, zapuščeni in dotrajani ter se štejejo kot neprimerni za uporabo, izračun energijskih kazalnikov ni mogoč«.

Kjer je bil včasih prevzgojni dom

Je pa iz ocene geodetske uprave razvidno, da je na parceli, ki jo je prodajalo ministrstvo, največ pozidanega zemljišča, več kot 2000 kvadratnih metrov. Več kot tisoč je gozda in skoraj tisoč kmetijske zemlje. Posnetki Googla sicer kažejo, da je poleg dveh tudi stavb igrišče z opuščenim košem za igranje košarke. Ena stavba, zgrajena je bila leta 1980, je bila po opisu geodetske uprave uporabljana kot prevzgojni dom, vojašnica, prostor za nastanitev policistov ali gasilcev. Za isti namen so na parceli postavili še eno, in sicer leta 1995, ima priključek na vodovodno in električno omrežje, kuhinjo, kopalnico in stranišče. Tretja stavba, postavljena leta 1951 iz betona in železobetona, je bila na temeljni plošči postavljena, da bi bili v njej hladilnica in specializirana skladišča. Možno bi bilo, da je posel z ministrstvom sklenila občina Hrpelje-Kozina, ki je imela, kot je razvidno iz razpisa dražbe, predkupno pravico.

 

Deli s prijatelji