PAT POZICIJA

Vojnović dvignil pritisk Hrvatom: Zakaj bi se ustavili na Dragonji, če se lahko na Mirni?

Objavljeno 06. julij 2017 13.44 | Posodobljeno 06. julij 2017 13.45 | Piše: P. Pa.

Voditelj si zagotovo ni predstavljal, da ga bo slovenski pisatelj tako razburil.

Kje v Piranskem zalivu bo potekala meja?

ZAGREB – Sodba arbitražnega sodišča je zaostrila razmere med Slovenijo in Hrvaško. Medtem ko Hrvaška stran odločitve sodišča ne priznava, je prišlo celo do prvih incidentov na meji v Piranskem zalivu. Čeprav so slovenski politiki še nekoliko previdni z izjavami in napovedmi, kako bo Slovenija branila svoje nove meje in kako bo potekala implementacija sodbe, pa si je slovenski pisatelj Goran Vojnović v intervjuju za hrvaško televizijo dovolil mnogo več. Hrvaškemu voditelju Aleksandru Stankoviću je v oddaji Nedeljom u dva s svojimi izjavami dobesedno dvignil pritisk in ga že v prvih nekaj minutah povsem razorožil. No, vsaj tako je bilo videti. V nadaljevanju se je namreč izkazalo, da sta voditelj in njegov gost besedni dvoboj uprizorila, v njem pa sta uporabila citate slovenskih in hrvaških javnomnenjskih voditeljev. 

Napovedal zaprtje meje

Vojnović je »napadel« že v prvem odgovoru, ko ga je voditelj vprašal, kako komentira sodbo. »Sodišče v Haagu je odločilo, Hrvaška pa pravi, da ne priznava sodbe. Slovenija ve, s kom ima opravka. Zato ji ne preostane nič drugega, da upošteva to, da je podpisnica arbitraže EU, katere članici sta Slovenija in Hrvaška, in zaščiti svoje nove meje, kakor ve in zna,« je dejal in nadaljeval, da to pomeni tudi, da lahko na meje pošlje svojo vojsko. »Hrvaška je v pat poziciji. Kaj bodo naredili? Napadli Slovenijo, zato ker brani svoje meje?« V nadaljevanju pa je voditelja spomnil še na to, da Hrvaška ne sme pozabiti na to, da drži Slovenija v svojih rokah močan adut – schengen. »Slovenija mora zaščiti svoje interese, če ne drugače, pa s schengnom.« To po njegovih besedah pomeni, da bodo na slovenski strani poleg slovenskih ostali tudi poljski in slovaški turisti. »Zakaj bi se odpravili proti Korčuli, če bodo vedeli, da bodo na meji stali pet ali šest ur?«

Medtem ko je v začetku delovalo vse skupaj precej napeto, je po prvih sedmih minutah Stanković povedal, da sta on in Vojnović v začetku uprizorila besedni dvoboj hrvaških in slovenskih javnomenjskih voditeljev, v njem pa sta uporabila njihove citate. Skratka, gre za namerno provokacijo.

Vzeti si je moral premor

Ko je voditelj Vojnovića želel zmesti s 'slovenskimi sramotami', kot so izbrisani, odnos do Romov in odprto vprašanje varčevalcev NLB, in mu dejal, da Slovenija Hrvaški ne more soliti pameti, je Vojnović dejal. »Mislim, da vam lahko solimo pamet. Mi imamo težave na meji samo z vami, vi imate mejne težave tudi z drugimi državami.« Voditelj ga je še vprašal, kako komentira izjave Zmaga Jelinčiča, da bi morala biti meja pri Reki. Vojnović je na to odvrnil, da Jelinčič nekoliko pretirava, a da so nekateri njegovi argumenti povsem upravičeni. »Zakaj bi se ustavili na Dragonji, če se lahko ustavimo na Mirni?« je dejal Vojnović in povsem utišal voditelja, ki si je po tej izjavi moral privoščiti predah, po katerem sta pojasnila, da je bilo prvih nekaj minut neke vrste šala.

Kako je bilo videti vse skupaj, poglejte na posnetku spodaj.

Deli s prijatelji