TAJNO

Vojaški obveščevalci prisluškovali tudi Slovenskemu državnemu holdingu?

Objavljeno 16. april 2015 22.33 | Posodobljeno 16. april 2015 22.33 | Piše: STA, M. U.

Tehnično sredstvo OVS, s katerim naj bi prisluškovali SDH, je v tujini.

LJUBLJANA – Dejan Židan, ki začasno vodi tudi obrambni resor, je na podlagi poročanja Planet TV, da naj bi obveščevalno-varnostna služba (OVS) Morsa prisluškovala Slovenskemu državnemu holdingu, danes govoril z direktorjem OVS Gorazdom Rednakom. Povedal mu je, kot pravi Židan, da je tehnično sredstvo, o katerem so govorili v prispevku, že pet let v tujini.

Med drugim je Planet TV razkril, da v aferi Telekom Slovenije ni šlo le za obdelavo javnih podatkov, kot je trdil razrešeni obrambni minister Janko Veber, temveč naj bi OVS iz kombija, parkiranega v bližini sedeža SDH, tudi prisluškoval upravi Slovenskega državnega holdinga (SDH).

Sredstvo, ki je namenjeno za zaščito lastnih sil, je ministrstvo za obrambo kupilo leta 2007 za potrebe Slovenske vojske in že pet let ni v Sloveniji, saj se uporablja za zaščito naših enot v mednarodnih operacijah in misijah. Tako ta služba tovrstnih sredstev v Sloveniji ni mogla uporabiti, je po pogovoru z Rednakom v izjavi novinarjem ob robu seje vlade pojasnil Židan. Dodal je, da je uporaba tega sredstva pod nadzorom komisije državnega zbora za nadzor obveščevalnih in varnostnih služb, ki lahko tudi preveri, da omenjena služba tovrstnih sredstev v Sloveniji ni mogla uporabiti.

Na vprašanje, ali bo nekdanji obrambni minister Veber, ki ga je državni zbor razrešil prav zaradi naročila analize posledic prodaje Telekoma OVS, ostal podpredsednik stranke SD in poslanec, če bi bil morda začet kazenski pregon zoper njega, pa je Židan odgovoril, da na hipotetična vprašanja ne želi odgovarjati. Če ima kdo kakršen koli podatek, ki govori o sumu kaznivega dejanja, je po njegovih besedah dolžan, da ta podatek takoj s pričami predloži pristojnim institucijam.

Deli s prijatelji