KAJ JIM ŠE PREOSTANE ...

Vojaki so za Furs 
le molzne krave?

Objavljeno 03. april 2017 10.42 | Posodobljeno 03. april 2017 10.42 | Piše: Jadran Vatovec

Letos naj bi jih kaznoval zaradi obveznega dodatnega zavarovanja.

Premier dr. Miro Cerar in obrambna ministrica Andreja Katič: ni dovolj, da si slednja popravlja lase in ob tem morda zatiska ušesa. Foto: Roman Šipić

LJUBLJANA – Kaj sploh še (pre)ostane domoljubnim pripadnikom Slovenske vojske, ki so jim za njihovo poslanstvo uradno sicer hvaležni prav vsi visoki predstavniki slovenske države, a kljub temu spet in spet na svoji koži občutijo, da se domovina (država) do njih še najpogosteje vede kot trdosrčna mačeha? To je vprašanje, kot bi svojčas rekli, za milijon dolarjev. 
Letos naj bi država (drži, to bo storila Finančna uprava Republike Slovenije v imenu države), na primer, slovenske vojakinje in vojake udarila po žepu s tem, da bodo morali pri dohodnini plačati veliko več, če so jim že izplačali privarčevana sredstva, ki so jih plačevali v Sklad obveznega dodatnega pokojninskega zavarovanja (SODPZ): obdavčeni bodo, namreč, kot da bi v petnajstih letih in več privarčevana (vplačevana) sredstva zaslužili zgolj v enem samem, lanskem letu. V Sindikatu vojakov Slovenije (SVS) so se zaradi tega odločili, da bodo članicam in članom pomagali vlagati ugovore na informativne izračune dohodnine, s čimer naj bi »najmanj za pol leta« zamaknili zadnji rok za plačilo visoke dohodnine.

Do ustavnega sodišča

Ker so v SVS poleg tega prepričani, da je zdajšnja zakonska ureditev dohodninskih obveznosti celo v nasprotju z ustavo, saj dohodek, ki je nastajal najmanj petnajst let, zgolj zato, ker to bolj ustreza državi in njenim dacarjem, velja kot dobiček, ki naj bi ga vojaki imeli v enem samem letu. Nelogična zakonska določila bodo zato, komaj bodo vojakinje in vojaki prejeli letošnje dohodninske odločbe, začeli spodbijati na sodišču in, nazadnje, zelo verjetno tudi še na ustavnem sodišču. 
SVS je uspelo pripraviti celo izračune obdavčenja enkratnih izplačil iz SODPZ z metodo povprečenja, pri čemer je upošteval vse veljavne predpise. Izračuni na portalu eDavki naj bi potrdili, da je obdavčenje brez uporabe metode povprečenja nepošteno in nepravično, saj je treba plačati skoraj še enkrat več davka, kot če bi se vplačila v SODPZ upoštevala, kot da gre za dohodek, ustvarjen v več preteklih letih, kakor ga je konec koncev delodajalec v resnici tudi nakazoval na osebne račune zavarovancev.

V Sklad obveznega dodatnega pokojninskega zavarovanja so vplačevali 15 let in več, davek na tak »dobiček« pa naj bi poravnali naenkrat.

Mimogrede, Konfederacija slovenskih sindikatov (KSS) je že avgusta 2015 finančnemu ministrstvu predlagala spremembo spornih določil zakona o dohodnini, po uveljavitvi katere bi lahko država izplačila odkupne vrednosti sredstev, v več letih privarčevanih v Skladu obveznega dodatnega pokojninskega zavarovanja, obravnavala kot dohodek, ki so ga vojaki davčni zavezanci pač ustvarjali več let, in kot takšnega potem tudi obdavčila.

Drži, že leta 2015 je KSS začasno finančno ministrico Alenko Smrkolj, ki je nasledila ministra za finance dr. Dušana Mramorja, opozoril tudi na nedorečenost sistema poklicnega zavarovanja in na kopico njegovih zelo očitnih pomanjkljivosti: »Večina zavarovancev doseže pogoje za starostno upokojitev prej kot pogoje za poklicno zavarovanje in se posledično (zaradi upoštevanja dodane dobe pri ugotavljanju pogojev za starostno upokojitev) nikoli ne morejo poklicno upokojiti. Dodana doba se zanje upošteva dvakrat, pri poklicni in tudi pri starostni upokojitvi, kar se bo pokazalo v (delovnem) sodnem sporu zoper odločbo o starostni upokojitvi člana SVS. Dodana doba se ne upošteva pri odmeri starostne pokojnine, zaradi njenega (ne)upoštevanja pri ugotavljanju pogojev za starostno upokojitev pa se večina zavarovancev starostno upokojuje s 35 do 36 leti pokojninske dobe ter z nižjo pokojninsko odmero od polne. Vojaškim osebam se na podlagi zakona o obrambi in po našem prepričanju nezakonito prekine delovno razmerje ob izpolnitvi pogojev za starostno upokojitev. Tako so pripadniki Slovenske vojske prisiljeni v starostno upokojitev z nižjo odmero od polne ter z od 100 do 300 evrov nižjo pokojnino od tiste, do katere bi bili upravičeni...« Smrkoljeva se na takšen poziv ni utegnila odzvati. Menda ni bila dovolj dolgo v koži finančne ministrice.

No, v petek je Furs davčnim zavezancem (že) odposlal tako imenovani prvi paket informativnih izračunov dohodnine. 

Enkratni davek za drugi dohodek

Drži, iz Finančne uprave Republike Slovenije (Furs) so resda že lani v odgovoru na dopis Sindikata vojakov Slovenije, pod katerega se je podpisala generalna direktorica Jana Ahčin, pokroviteljsko pojasnjevali, zakaj so v skladu z veljavnim zakonom o dohodnini v Sloveniji pač obdavčeni prav vsi dohodki, razen tistih, ki so v zakonu izrecno opredeljeni kot neobdavčeni oziroma oproščeni plačila dohodnine: »Za dohodek, obdavčen z dohodnino, se smatra tudi izplačilo odkupne vrednosti na podlagi zakona o pokojninskem in invalidskem zavarovanju, ki se obdavči kot drug dohodek...« Za vojake kot davčne zavezance pa je v konkretnem primeru še kako pomembno naslednje iz odgovora Fursa: »Enkratno izplačilo sredstev v obliki izplačila odkupne vrednosti enot premoženja na osebnem računu zavarovanca poklicnega zavarovanja se davčno obravnava kot drug dohodek, od katerega se ob izplačilu obračuna, odtegne in plača akontacija dohodnine po stopnji 25 odstotkov.« 

 

Deli s prijatelji