REGRES

Vojaki s tožbo nad »podlo dejanje vlade«

Objavljeno 07. maj 2012 12.46 | Posodobljeno 07. maj 2012 12.46 | Piše: Mo. S.

Pripadniki vojske v petek niso dobili izplačanega regresa.

Vojaki v petek niso dobili izplačanega regresa.

LJUBLJANA – Zaradi vladnih varčevalnih ukrepov vre tudi v Sindikatu vojakov Slovenije (SVS), saj so danes zaradi neizplačila regresa za letni dopust na delovno in socialno sodišče vložili kolektivno tožbo. V petek, 4. maja, bi namreč morali za april dobiti regres v znesku 692 evrov, vendar se to ni zgodilo.

Podlo dejanje vlade

»Do izplačila regresa po podatkih s spletne strani vlade ni prišlo zaradi 26. aprila enostransko sprejetega sklepa Vlade Republike Slovenije,« je zapisal predsednik sindikata Gvido Novak. Po njegovem je ta sklep nezakonit.

»Nespoštovanje podpisanega dogovora je podlo dejanje vlade, saj so vsa preostala določila, ki so v škodo javnih uslužbencev, bila izvedena v celoti in se še izvajajo,« dodajajo. V tožbi so podali zahtevo za izplačilo regresa vključno z zamudnimi obrestmi, v sindikatu pa poudarjajo še, da jim ne gre toliko za ta regres, ampak bolj za spoštovanje pravne države, saj se jim zdi načrtno javno kršenje kolektivnih pogodb od vlade nedopustno.

Pirnat: Vlada je kršila pogodbo

Tožbi so priložili tudi mnenje profesorja na pravni fakulteti Rajka Pirnata, ki med drugim poudarja, da vlada ne more enostransko spreminjati obveznosti, ki izhajajo iz kolektivne pogodbe za javni sektor. Mnenje in celotno sporočilo za javnost si lahko preberete v priponkah spodaj.

Deli s prijatelji