ODPUŠČANJA

Vojaki državi življenje, ona njim delovno knjižico – čao

Objavljeno 15. december 2012 10.34 | Posodobljeno 15. december 2012 10.36 | Piše: A. L.

Vojaki v solzah prejemajo obvestila o namenu Slovenske vojske, da jim pogodbe o zaposlitvi v prihodnjih dneh ne bo podaljšala.

Fotografija je simbolična

LJUBLJANA – Sindikat vojakov Slovenije (SVS) lahko le gleda, kako se sindikati javnega sektorja pripravljajo na stavko zaradi predvidenih odpuščanj, medtem ko so sami, tako predsednik Sindikata vojakov Slovenije Gvido Novak, vsak dan priča zmanjševanju števila zaposlenih v Slovenski vojski. »Petodstotno zmanjšanje mase plač za javni sektor se v Slovenski vojski že intenzivno izvaja z nepodaljševanjem pogodb o zaposlitvi pripadnikom Slovenske vojske,« pravi. Meni, da je protiustavna zakonska popolna prepoved stavke za pripadnike Slovenske vojske in »zato v sindikatu dnevno le nemo opazujemo naše člane, pripadnike Slovenske vojske, v solzah, ki prejemajo obvestila o namenu Slovenske vojske, da jim pogodba o zaposlitvi ne bo podaljšana s potekom pogodbe za določen čas čez nekaj dni«.

Novak: Je ali ni protiustavno, ne more pa biti vmes

»Našemu sindikatu je z glasovanjem ustavnih sodnikov s 5 : 4 skoraj uspelo dokazati protiustavnost pogodb za določen čas, ki jih imamo pripadniki Slovenske vojske, in te se podaljšujejo le do 45. leta. Kako lahko ustavno sodišče odloča razdvojeno, nam ni jasno. Logično bi bilo, da je nekaj protiustavno ali ni. Vmesna razdvojena odločitev ni logična. V teh kriznih časih se je že doslej varčevalo največ v Slovenski vojski in zdaj smo prišli do točke, ko varčevati ni več mogoče nikjer drugje kot pri ljudeh. V sindikatu smo nad tako prakso močno razočarani in o morali v Slovenski vojski ob tem raje ne govorimo,« pravi Novak. 

Sprejeti naj bi bili kriteriji za nepodaljševanje pogodb o zaposlitvi, ki se dosledno upoštevajo, in tako se uresničuje kadrovski načrt Vlade RS o manjšanju števila zaposlenih v Slovenski vojski in s tem v javnem sektorju. Navodila za odpuščanje v javnem sektorju so dvignila mnogo prahu, v Slovenski vojski pa imajo, tako trdi Novak, primerljive standardne operativne postopke že dolgo.

Kako je na vojaškem poligonu, v blatu in mrazu, se jim še sanja ne

»Bohotni upravni del obrambnega ministrstva ostaja nedotaknjen na račun Slovenske vojske, pa tudi plače v upravnem delu so dosti lepše, saj imajo tam za sindikate več posluha in se dogovorijo za marsikaj, kako so videti vojaški poligon in blato ter mraz, pa se jim še sanja ne. V Slovenski vojski pa se ukazuje in zoper ukaz ni ugovarjanja. Najprej se izvede, potem pa lahko gremo na sodišče, zraven pa nam še prepovedo stavkati. Pri odrejanju dela so marsikomu predpisi španska vas, še posebno takrat, ko je treba pripadnike vojske plačati. Vojaški sindikat poskušajo na vsakem koraku diskreditirati in s tem delujejo proti volji svojih članov, pripadnikov Slovenske vojske, ki so še v njihovih vrstah,« dodaja.

Nedopustni odnos države

Na osnovi analize Državnega pravobranilstva RS je daleč največ tožb na delovnem in socialnem sodišču zoper ministrstvo za obrambo, ugotavlja Novak. »Celo delovni spori, v katerih pravobranilstvo zastopa državo, prevladujejo med spori na sodiščih.« V SVS menijo, da je odnos države do obrambnih sil neustrezen, saj pogodbe za določen čas s podaljševanjem do 45. leta predstavljajo diskriminacijo poklicne skupine vojaških poklicev, tudi če je odločitev ustavnih sodnikov 5 : 4 logična. »Odnos države do svojih vojakov, ki so s tako diskriminacijo drugorazredni državljani, brez pravice do dolgoročnih kreditov in še marsičesa, je nedopusten,« poudarja.

Za državo tudi življenje

»V sindikatu imamo občutek, da se varčevanje na račun ohranjanja delovnih mest, ki je izzvalo toliko nasprotovanj v javnem sektorju, do zdaj izvaja le v Slovenski vojski, predvsem zato ker zaposlenim ni dovoljeno stavkati. Samo napoved stavke v vrtcih je včeraj dobila epilog, sporni normativi so umaknjeni. A je ob tem pošteno, da v vojski ne smemo omejeno stavkati, ko ni vojne? O odnosu države do vojakov pove veliko tudi pritožba zoper sodbo, s katero je delovno in socialno sodišče razsodilo, da pripadnikom Slovenske vojske pripada regres za letni dopust. A prvostopenjska sodišča niso sodišča? A izvršilna veja oblasti sodne veje ne priznava? Se je moralno in etično pritožiti na tako sodbo? Ob tem pa moramo ravno v vojski po ukazu podpisovati kodeks etike in se po njem strogo ravnati vsak dan na vsakem koraku! Pripadniki Slovenske vojske niso tajkuni, ki bi si kopičili premoženje, so le delavci, ki morajo plačevati položnice in jim za dopust ne ostane nič – in regres je namenjen za dopust,« je zapisal. Ob tem poudarja, da je treba varčevanje porazdeliti enakomerno in pravično: »Zaposlitev za pripadnike Slovenske vojske, ki so usposobljeni le za opravljanje vojaških poklicev zunaj Slovenske vojske, ni in zato smo zelo težko zaposljivi. Zato ne razumemo odnosa države do zaposlenih v organizaciji, katere člani morajo državi biti najlojalnejši in tudi so, saj zaprisežejo, da bodo pri opravljanju vojaške službe za državo žrtvovali tudi življenje, če bo treba, pa naj bo to doma ali v tujini na misijah.«

Deli s prijatelji