IZREK SODBE

Vogrinu pogojno in 60 tisočakov

Objavljeno 02. februar 2013 17.55 | Posodobljeno 02. februar 2013 17.57 | Piše: Aleš Andlovič

Neodvisnega poslanca obsodili na leto pogojno s preizkusno dobo treh let.

Ivan Vogrin med včerajšnjim izrekom sodbe na lenarškem sodišču. Foto: Jani Dolinšek

LENART – Čeprav je Ivan Vogrin skozi ves sodni postopek, ki je potekal pred lenarškim okrajnim sodiščem, trdil, da je deloval zakonito in da ni kršil nobenega predpisa, mu sodnica Mihela Pašek ni verjela.

Zdaj neodvisnega poslanca, ki je bil izvoljen na listi Državljanske liste, je zaradi zlorabe uradnega položaja in uradnih pravic med županovanjem leta 2006 obsodila na pogojno kazen enega leta zapora. Ker je bil nekdanji župan Lenarta doslej še nekaznovan, je sodnica izrekla pogojno kazen s preizkusno dobo treh let. Še najbolj pa bo obubožanega Vogrina, ki je moral medtem zapreti družinsko podjetje Interles, bolela stranska sankcija, saj bo poslanec v državnem zboru moral vrniti slabih 60.000 evrov.

Knjigo brezplačno razdelili vsem gospodinjstvom v občini

Sojenje bi se moralo končati že predvčerajšnjim, a je bilo zaradi neodložljivih obveznosti Vogrinovega zagovornika, odvetnika Boruta Bernika Bogataja, preloženo na včeraj. Mariborski tožilec Andrej Kirbiš je prepričan, da je Vogrin inkriminirano knjigo Kronologija 2002–2006 izdal le za samopromocijo. Gradivo za 834 strani debelo knjigo so zbrali na občini, komisija je izbrala najugodnejšega tiskarja in občina je tisk plačala s postavke županovih sredstev in sredstev za reprezentanco. Knjigo so brezplačno razdelili vsem gospodinjstvom v občini, vendar občinski svet plačila ni potrdil z rebalansom proračuna. »Kot župan ne morem prisiliti občinskih svetnikov, da razpravljajo o rebalansu,« se je zagovarjal Vogrin.

Priče pa so izpovedale, da ta knjiga nikakor ni bila reklama takratnemu županu pred takratnimi lokalnimi volitvami. Najprej zato, ker je v njej med mnogimi časopisnimi članki, ki so pisali o Lenartu, veliko takih, ki župana prikazujejo v negativni luči in mu torej ne morejo delati reklame. Še trdnejši pa je argument, da Ivan Vogrin po končanem drugem županskem mandatu na takratnih lokalnih volitvah niti ni ponovno kandidiral za župansko mesto.

Deli s prijatelji