BREZ PODPISOV

Vogrinu ni uspelo zbrati podpisov za kandidaturo Radonjiča

Objavljeno 30. maj 2014 01.21 | Posodobljeno 30. maj 2014 09.23 | Piše: STA, S. U.

Kot je dejal v izjavi medijem, je podpis prispeval le nepovezani poslanec Borut Ambrožič.

Dušan Radonjič.

LJUBLJANA – Nepovezanemu poslancu Ivanu Vogrinu ni uspelo zbrati podpore desetih poslancev, ki bi se podpisali pod njegov predlog, da državni zbor za mandatarja imenuje ekonomista Dušana Radonjiča. Kot je dejal v izjavi medijem, je podpis prispeval le nepovezani poslanec Borut Ambrožič.

Vogrin je sicer ob predlogu kandidature ekonomista Dušana Radonjiča zatrdil, da ima zagotovljene podpise za vložitev kandidature. Poleg Ambrožiča naj bi mu jih po njegovih besedah obljubili še poslanci Ivan Simčič, Matjaž Zanoškar, Alojzij Potočnik, Tina Komel, Lejla Hercegovac, Stanko Stepišnik, Branko Ficko, Jože Velikonja in Saša Kos.

Seja v nedeljo

Predsednik državnega zbora Janko Veber je že v torek napovedal, da se bo državni zbor, če ne bo vložen noben predlog za novega mandatarja, s tem seznanil že danes. S tem bo začel teči 48-urni rok, v katerem lahko deset poslancev ali poslanska skupina predlaga sklep za morebitni tretji krog volitev mandatarja.

Tega roka ni mogoče podaljševati, zato bo seja, na kateri se bo državni zbor seznanil s tem, ali se opravi tretji krog ali ne, v nedeljo ob 12. uri, je pojasnil Veber. Če bo tak predlog sprejet, bo državni zbor o morebitnem predlogu za mandatarja lahko odločal najprej v 48 urah in najpozneje v sedmih dneh.

V poslanskih skupinah Vogrinovemu predlogu niso bili naklonjen

V poslanskih skupinah so sicer ves čas zatrjevali, da Vogrinovemu predlogu niso naklonjeni, saj da se zavzemajo za čimprejšnje predčasne parlamentarne volitve. Te bi lahko bile že 13. julija, nanje pa se stranke že pospešeno pripravljajo, čeprav naj bi neuradno nekatere računale na uspeh napovedane ustavne presoje odloka o razpisu volitev, če bodo te razpisane v času počitnic.

Deli s prijatelji