NADOMESTILA

Vogrin in Meh rešila PS in nekdanje poslance

Objavljeno 04. julij 2012 18.06 | Posodobljeno 04. julij 2012 18.06 | Piše: T. L., STA

Pozitivna Slovenija je zbrala 30 podpisov poslancev za ustavno presojo novele zakona o poslancih

LJUBLJANA – V Pozitivni Sloveniji (PS) so zbrali potrebnih 30 podpisov za ustavno presojo novele zakona o poslancih. Po besedah poslanke PS Maše Kociper v presoji izpodbijajo del, nanašajoč se na skrajševanje dobe prejemanja nadomestil nekdanjih poslancev, ki so trenutno upravičeni do prejemanja nadomestil. Podpirajo pa takšno ureditev za naprej.

Na današnji novinarski konferenci je Kociprova pojasnila, da v PS niso proti zmanjševanju nadomestil in za ohranitev lastnih privilegijev, temveč so le proti sprejemanju protiustavnih in protizakonitih zakonov.

Problem: vlada posegla v že pridobljene pravice

Zakon o poslancih je namreč pravico do nadomestila skrajšal tudi za tiste poslance, ki že zdaj prejemajo nadomestilo, in je torej posegel v že pridobljeno pravico. Kociprova pa pravi, da že iz prakse ustavnega sodišča in tudi »neke logike« izhaja, da varčevanje in gospodarska kriza nista ustavnopravno relevantna argumenta za poseg v pravice, poleg tega pa ustavno sodišče tudi opozarja na pomen predvidljivosti in prehodnosti ureditve, kar v tem primeru ni bilo podano, je povedala Kociprova.

Po njenih ocenah je pod to vlado in v tem sklicu DZ postala praksa, da se sprejemajo zakoni, ki so že v osnovnem besedilu pri sprejemanju v DZ možno protiustavni. Na to velikokrat opozarja tudi zakonodajnopravna služba, vendar to koalicije ne zmoti, pravi Kociprova.

Meh in Vogrin na pomoč PS

Vodja poslanske skupine PS Jani Möderndorfer je dejal, da bo pobuda za ustavno presojo vložena najkasneje do 15. julija, poleg podpisanih 28 poslancev stranke pa sta svoja podpisa prispevala še poslanec SD Srečko Meh in nepovezani poslanec Ivan Vogrin.

Ob tem je Kociprova pojasnila, da je bilo »kar nekaj možnih protiustavnosti« očitano tudi zakonu za uravnoteženje javnih financ, denimo znižanje pokojnin, vendar takrat niso pridobili 30 podpisov za ustavno presojo. »Če bomo pridobili dva manjkajoča podpisa kolegov, pa razmišljamo o vložitvi ustavne presoje tudi na to vprašanje,« je napovedala.

Deli s prijatelji