MINISTRIČIN POZIV ZAVRAČAJO

Vodstvo UKC o primeru Radan: Gre za blatenje zdravništva

Objavljeno 25. maj 2015 18.10 | Posodobljeno 25. maj 2015 18.50 | Piše: STA, M. U.

Če bo ožje vodstvo odstavljeno, namerava odstopiti ves strokovni svet UKC Ljubljana.

UKC Ljubljana.

LJUBLJANA – Potem ko je ministrica za zdravje Milojka Kolar Celarc pretekli teden zaradi novih razkritij v primeru zdravnika Ivana Radana pozvala vodstvo UKC Ljubljana in klinike k odstopu, so se ti na to odzvali, kajti ministrica jim je dala čas do danes. Vodstvo UKC je stopilo pred javnost in zatrdilo, da je največja slovenska zdravstvena ustanova še vedno zaupanja vredna. Zdravnika Ivana Radana policija sumi, da je na nevrološki kliniki UKC Ljubljana umoril sedem bolnikov. Vse skupaj pa ga sumijo 24 kaznivih dejanj. Nato so v javnost prišle še informacije o domnevno slabih odnosih in drugih nepravilnostih na nevrološki kliniki.

Vodstvo UKC ne popušča: Gre za blatenje celotnega zdravništva in zdravstva

Strokovni svet UKC Ljubljana je po besedah strokovnega direktorja kliničnega centra Sergeja Hojkerja soglasno podprl delo ožjega vodstva UKC. Če bo ožje vodstvo UKC odstavljeno, namerava odstopiti ves strokovni svet. Hojker zato upa, da »bo politiko prešinilo, kaj pravzaprav počne – gre za blatenje celotnega zdravništva in zdravstva«.

Ministrica za zdravje ne komentira

Ministrica za zdravje Milojka Kolar Celarc odločitve vodstva  in  strokovnega sveta UKC Ljubljana ne bo komentirala.  Skladno z napovedjo po četrtkovi seji vlade bo jutri pozvala svet zavoda  UKC Ljubljana, da začne postopek ugotavljanja odgovornosti vodilnih v UKC  Ljubljana, vpletenih v primer Radan na Nevrološki kliniki.  Poleg tega bo  pozvala predstavnike ustanovitelja v svetih zavodov, da  od  vodstev bolnišnic pridobijo poročila o izvajanju kulture in varnosti  pacientov. Ministrstvo je bilo namreč prepričano, da v bolnišnicah, ki so  pridobile mednarodne akreditacije, izvajajo vse ukrepe za zagotavljanje  varnosti pacientov. 

Slovenski zdravstveni delavci svoje delo opravljajo dobro

Ministrica za zdravje Milojka Kolar Celarc bo prosila komisijo, ki jo je  23. februarja 2015 imenovala za izvedbo izrednega upravnega nadzora na  Kliničnem oddelku za vaskularno nevrologijo in intenzivno nevrološko terapijo Nevrološke klinike, da čim prej zaključi svoje delo. Ministrica še enkrat obžaluje dogodke na Nevrološki kliniki. Prepričana  je, da slovenski zdravstveni delavci svoje delo opravljajo dobro. Vodstvi UKC Ljubljana in Nevrološke klinike je k odstopu zaradi objektivne  odgovornosti pozvala, da  zaščiti dobro ime UKC Ljubljana ter državljankam in državljanom utrdi  zaupanje, da velika večina zdravstvenih delavcev  dela dobro in jim bolniki lahko popolnoma zaupamo. 

 

Deli s prijatelji