ODPUŠČANJE?

»Vodstvo SV pripadnicam vojske grozi in jih ponižuje«

Objavljeno 30. julij 2013 22.54 | Posodobljeno 30. julij 2013 22.54 | Piše: P. J.

V SV se branijo, da ne gre za odpuščanje, ampak le za to, da dvema niso podaljšali pogodbe o zaposlitvi.

LJUBLJANA – »Slovenska vojska odpušča predvsem pripadnice,­ matere z majhnimi otroki, tako da jim ne podaljša pogodbe o zaposlitvi,« je v pismu, ki ga je poslala tudi predsedniku države, zapisala­ predsednica Sindikata vojske,­ obrambe in zaščite (Svoz) Mileva Štukelj.

V sindikatu zaskrbljeni

Pismo je prišlo tudi na naslov obrambnega ministra, načelnika generalštaba Slovenske vojske, varuhinje človekovih pravic, predsednice vlade in še komu. V pismu so navedli konkreten primer, ko je pripadnica SV le 14 dni pred porodom prejela obvestilo o nepodaljšanju pogodbe za zaposlitev. To naj bi se zgodilo prav v času, ko naj bi se bilo namenilo veliko denarnih sredstev zaposlovanju v vojski, poroča Delo.

Boštjan Korelc iz Svoza je dejal, da s pošiljanjem takšnih obvestil vodstvo SV pripadnicam vojske grozi in jih ponižuje. V pismu naj bi med drugim bilo zapisano, da bo ministrstvo preverilo, ali obstajajo finančne obveznosti, nastale v času zaposlitve, pri čemer bodo pripadnice o višini, roku in načinu plačila obveščene naknadno. V Svozu menijo, da so ta dejanja kazniva.

Ministrstvo molči, vojska se brani

Dva dni pred pismom Štukljeve je minister za obrambo Roman Jakič vsem v obrambnem resorju poslal zapis, v katerem trdi, da je bila ob predlogu rebalansa proračuna zanj najpomembnejša ohranitev delovnih mest in s tem socialna varnost zaposlenih.

Ali navedbe Štukljeve držijo, na ministrstvu niso odgovorili, je pa predstavnik SV Simon Korez dejal, da ta informacija ne drži in da pripadnic stalne sestave niso odpuščali. Pojasnil je še, da imajo zaposleni v obrambnem sistemu sklenjene pogodbe za določen čas in da je podaljševanje pogodb izključno v pristojnosti delodajalca, torej SV. Potrdil je, da v zadnjih treh mesecih niso podaljšali pogodbe 23 pripadnikom, med katerimi sta bili le dve vojakinji. 

Deli s prijatelji