ŽE OBVEŠČAJO EK IN IMF

Vodstvo slabe banke pred odstopom, na vidiku nova blamaža Slovenije?

Objavljeno 03. december 2014 13.23 | Posodobljeno 03. december 2014 13.25 | Piše: K. K., A. L.

Premier se z direktorji, ki jim želi krepko znižati prejemke, naj ne bi želel sestati, zato naj bi jih bil sprejel minister za finance Dušan Mramor.

Dušan Mramor.

LJUBLJANA – Če bo vlada sprejela v javnosti napovedano politiko dohodkov DUTBimage, bodo neizvršni in izvršni direktorji odstopili. Tako trdijo naši viri. Z ministrom za finance Dušanom Mramorjem, ki je vladi predlagal sprejetje znižanja prejemkov vodilnih v DUTB tudi za polovico, naj bi se vodilni iz slabe banke sestali že včeraj, minister pa naj bi jim pokazal novo dohodkovno politiko. Po naših podatkih so se želeli sestati s predsednikom vlade Mirom Cerarjem, a so se na koncu morali zadovoljiti s finančnim ministrom.

Vodstvo DUTB po svojih kanalih o dogajanju v Sloveniji menda že obvešča Evropsko komisijo in Mednarodni denarni sklad (IMF), smo še izvedeli. Slednji se prav v teh dneh mudijo v Sloveniji. Obe instituciji pa sta pomembni, saj je DUTB, pogovorno se ji reče slaba banka, sodelovali pri vzpostavitvi te institucije.

Informacije smo preverili na DUTB, kjer naših informacij niso zanikali: »Gre za predlog spremembe politike, ki ga vlada še ni obravnavala, zato ga v tem trenutku ne moremo komentirati.«


Kako bi vlada znižala prejemke

Če vlada Mramorjev predlogimage sprejme in to uveljavi kot edina družbenica slabe banke na skupščini, mora upravni odbor DUTB pogodbe o zaposlitvi, sklenjene pred sprejetjem te politike, uskladiti z novo politiko v 15 dneh od sprejetja. Če tega ne stori, naj bi bile pogodbe nične, za Finance pojasnjujejo na ministrstvu za finance.

»Mednarodna blamaža«

Borut Bratina z mariborske ekonomsko-poslovne fakultete to komentira: »Razglasiti pogodbe o zaposlitvi za nične kar tako, s spremembo neke politike, to ni mogoče. Prizadeti bi seveda imel pravico do odškodnine. Lahko pa bi, denimo, z zakonom določili, da plače v DUTB ne smejo biti višje od določenega zneska, in na tej podlagi odpovedali zdajšnje pogodbe. A če bi to storili pri tako občutljivi zadevi, bi bila to mednarodna blamaža Slovenije, saj bi zakon zlorabili za to, da bi pogodbe, ki jih je država sama sklenila, razglasila za nične.«

»Ekscesno visoke plače in konflikt interesov«

Nekateri nižanja plač vodilnih v DUTB vidijo kot populistično dejanje in dodajajo, če direktorji slabo delajo, naj jih krivdno odpokličejo. Rajko Pirnat z ljubljanske pravne fakultete govori o še enem scenariju, in sicer, da vlada odpove stare pogodbe in ponudi nove. A pri tem morajo poravnati vse morebitne obveznosti zaradi predčasnega prenehanja. Pirnat meni, da so prejemki na DUTB ekscesno visoki, zlasti hudo problematičen pa se mu zdi konflikt interesov vodilnih, če sklepajo pogodbe tudi s podjetji, kjer so pomembni lastniki.

 

Deli s prijatelji