BIZELJSKO

Vodo računajo tudi mrtvim?!

Objavljeno 24. julij 2016 22.16 | Posodobljeno 24. julij 2016 22.18 | Piše: Aleksander Brudar

Domačini so komunali preprečili vstop v vodohram.

BIZELJSKO – Na Bizeljskem zaradi vodovoda, ki je iz tamkajšnje krajevne skupnosti prišel pod nadzor brežiške komunale, še naprej vre. Pred dnevi je morala pri vodohramu ob Pišeški cesti posredovati policija. Uslužbenci komunale so, kot nam je povedal domačin Milko Veršec, želeli s silo stopiti v vodohram, da bi razkužili vodo, s čimer pa se nekateri Bizeljčani niso strinjali, saj, kot pravi sogovornik, objekti niso last komunale, temveč Krajevne skupnosti Bizeljsko. »Krajani so to videli, prišli so tja in želeli to preprečiti,« še pravi Veršec.

Sebastjan Gregoršanec je od policije zahteval, naj omenjenim uslužbencem prepreči dostop do objekta, ki da je zasebna lastnina. »Glede na to, da so na novem terenskem območju, bi lahko pričakovali, da se bodo krajani zbali za svojo vodo, in bi lahko imeli dokazila s seboj (če jih sploh imajo) ali pa bi jih šli iskat. Pri njihovih prevzemih drugih vaških vodovodov je voda kar naenkrat postala oporečna! Od policije sem zahteval, naj le naredijo zapisnik in vse to zabeležijo, ker mi želimo samo zavarovati svoje premoženje, oziroma naj se delavci komunalnega podjetja izkažejo z nalogom.« Dodaja, da je namesto uslišanih prošenj od policije dobil le »grožnje, da me bodo odpeljali v Brežice na ohladitev«. Zapisnika pa še do danes ne.

Predstavniki komunalnega podjetja so nato kraj hitro zapustili, enako so storili tudi policisti. Kot so nam potrdili na PU Novo mesto, policisti v dogodku niso ugotovili kršitev javnega reda in miru, posredovanje ni bilo potrebno. 
»Človek ne ve več, na koga naj se obrne,« se sprašuje Gregoršanec, ki ga moti še, da morajo za vodo po novem plačevati precej več kot v času, ko je za vodovod skrbela tamkajšnja krajevna skupnost. »Prej smo plačevali po šest evrov, zdaj pa moramo po 10,« je ogorčen. Veršec pa glede vodarine, dodatne postavke na računu, še poudari, da so račune prejeli tudi že več kot 10 let pokojni krajani in da je komunalno podjetje začelo z računi za greznice izsiljevati tudi lastnike zidanic, čeprav ti greznic sploh nimajo.

Za vstop imeli vsa pooblastila

V Komunali Brežice odgovarjajo, da so pred tednom, v četrtek dopoldne, njihovi vzdrževalci želeli stopiti v vodohram, da bi vgradili začasni klorinator za dezinfekcijo vodovodnega omrežja Bizeljsko, ker je voda iz tega omrežja trenutno neustrezna. »Dva krajana KS Bizeljsko sta našim delavcem onemogočila dostop do objekta in izvedbo omenjenih del. Eden od njiju je soustanovitelj zasebne zadruge, ki želi samovoljno, v lastni, zasebni režiji in brez ustreznih pravnih podlag prevzeti izvajanje preskrbe s pitno vodo za skoraj 2000 prebivalcev,« so zapisali in dodali, da so dogodek prijavili policiji, policijska patrulja, ki je prišla na kraj dogodka, pa je naredila zapisnik in uvedla postopek. »Naši delavci so se v izogib nadaljnjemu zaostrovanju razmer umaknili. O onemogočenem izvajanju ukrepov za zagotovitev zdravstvene ustreznosti pitne vode so bile obveščene pristojne inštitucije – Zdravstveni inšpektorat Republike Slovenije,« odgovarjajo.

Za vstop, kot trdijo, so imeli vsa potrebna pooblastila občine Brežice: »Tudi če bi bili objekti v lasti KS, je po veljavnih predpisih Občina Brežice lastnik tovrstnih premičnin, nepremičnin in opreme, saj je KS Bizeljsko teritorialno sestavni del Občine Brežice, ta pa je odgovorna za preskrbo s pitno vodo na območju celotne občine.« 
Glede računov pa odgovarjajo, da so jih krajanom začeli pošiljati junija po prevzemu vodovoda, podatke o uporabnikih so prevzeli po obstoječih evidencah, ki jih je za obračun vodarine uporabljala KS Bizeljsko in jih je KS tudi predala. »Natančne podatke o vodovodnih priključkih, lokacijah in uporabnikih zbiramo tudi na terenu in bomo v kratkem vzpostavili lastno in natančno evidenco,« zagotavljajo na komunali in hkrati zavračajo trditve, da so pošiljali račune na pamet in s silo. Poudarjajo še, da na javni vodovod po uredbi o oskrbi s pitno vodo ne sme biti priključen tisti, ki nima urejene greznice, male čistilne naprave ali kanalizacijskega priključka. »Podatke nam je predala KS Bizeljsko in te evidence bomo v kratkem ažurirali glede na ugotovitve na terenu,« še sklenejo.

Želijo, da za vodo skrbi zadruga

Kot smo že poročali, je srž problema odločitev brežiške občine, da začasni nadzor nad bizeljskim vodovodom prevzame brežiška komunala. Temu se upira vsaj 340 krajanov, kolikor podpisov so pod zahtevo, da krajani Bizeljskega prek zadruge še naprej sami upravljajo vodovod, zbrali v »nekaj minutah«. Bizeljčani, ki so se združili v iniciativo, so prepričani, da znajo za vodovod sami še naprej zelo dobro skrbeti. Še pred kratkim je sicer za vodovod skrbela Krajevna skupnost Bizeljsko, nato pa se je zapletlo, saj lahko sistem za več kot 50 ljudi po državni uredbi upravlja le izvajalec gospodarske javne službe, torej komunala.

 

Deli s prijatelji