ZOBJE

Vodikov peroksid v zobnih kremah lahko pospeši raka ustne votline

Objavljeno 08. maj 2012 23.15 | Posodobljeno 08. maj 2012 23.15 | Piše: S. J.

Odslej bo beljenje zob potekalo pod nadzorom zobozdravnika.

Zobna pasta vam je lahko v veliko pomoč pri boju z madeži

LJUBLJANA – Urad RS za kemikalije uvaja ostrejše pogoje za uporabo sredstev za beljenje zob. Ta večinoma učinkujejo na podlagi vodikovega peroksida. Uporaba tega v nizkih koncentracijah ni nevarna, vendar pa imajo lahko izdelki za beljenje zob tudi stranske učinke, kot so poškodba zobne sklenine, preobčutljivost zob, draženje ustne sluznice in druge poškodbe ustne votline.

Sprejeta direktiva

Ravno zaradi stranskih učinkov sredstev za beljenje zob je EU septembra lani sprejela direktivo, ki uvaja bistveno ostrejše pogoje za promet in uporabo teh sredstev. Od letošnjega 31. oktobra bo najvišja koncentracija vodikovega peroksida 6 odstotkov. Promet s proizvodi, ki vsebujejo več kot 0,1 odstotka vodikovega peroksida, pa v prosti prodaji ne bo več dovoljen.

Mlajši od 18 let na beljenje lahko kar pozabijo

V nizkih koncentracijah (pod 0,1 odstotka) ga najdemo v ustnih vodicah, belilnih zobnih kremah in drugih proizvodih za nego zob in ustne votline, v višjih koncentracijah pa ga vsebujejo posebni proizvodi za beljenje zob. Direktiva je povsem prepovedala uporabo izdelkov za beljenje zob pri osebah, mlajših od 18 let.

Iz Urada RS za kemikalije so sporočili še: »Sprejete omejitve prinašajo pomemben napredek pri varovanju zdravja ljudi, saj omejujejo nenadzorovano uporabo proizvodov za beljenje zob, hkrati pa dopuščajo varno uporabo višjih koncentracij vodikovega peroksida na tak način, da ne ogrožajo varnosti uporabnikov.«

Temnejši zobje so lahko tudi posledica zdravljenja z nekaterimi zdravili

Zobje lahko z leti postanejo temnejši in zabarvani, kar je posledica staranja, spola in življenjskega sloga. Na barvo zob tako vplivajo prehranjevalne navade, kajenje, pitje kave, vina, čajev, pa tudi zdravljenje z nekaterimi zdravili. Tobak in alkohol sta dva izmed dejavnikov, ki pripomoreta k nastanku in razvoju raka v ustni votlini. Vodikov peroksid lahko ta proces še pospeši in s tem še dodatno poveča ogroženost.

Zobozdravnik bo poskrbel za varno uporabo vodikovega peroksida

Prodaja proizvodov v prosti prodaji po 31. oktobru ne bo več dovoljena. Po tem datumu bo uporaba teh proizvodov mogoča samo še pod nadzorom zobozdravnika, ki bo pred prvo uporabo opravil preventivni pregled zob in obzobnih tkiv in se prepričal, da niso poškodovani.

Deli s prijatelji