IZREDNI BILTEN ARSO

Vode Cerkniškega jezera in Planinskega polja se zvišujejo

Objavljeno 09. november 2014 13.14 | Posodobljeno 09. november 2014 14.28 | Piše: K. K.

Po podatkih oddelka za hidrološko prognozo Agencije RS za okolje je pretok reke Veliki Obrh v Loški dolini presegel najvišji vodostaj iz časa letošnjih januarskih poplav in še nekoliko narašča.

Po podatkih oddelka za hidrološko prognozo Agencije RS za okolje je pretok reke Veliki Obrh v Loški dolini presegel najvišji vodostaj iz časa letošnjih januarskih poplav in še nekoliko narašča. Poplavne površine v Loški dolini se

Poročilo ob 13.15

Po podatkih oddelka za hidrološko prognozo Agencije RS za okolje je pretok reke Veliki Obrh v Loški dolini presegel najvišji vodostaj iz časa letošnjih januarskih poplav in še nekoliko narašča. Poplavne površine v Loški dolini se povečujejo. V zadnjih urah vodostaj narašča 2 cm/h. Na Cerkniškem jezeru se vodostaj zvišuje. Na vodomerni postaji Dolenje jezero se je vodostaj v zadnjih 48 urah zvišal za 125 cm, v zadnjih 24 urah pa za 67 cm. Najvišji vodostaj ob letošnjih februarskih poplavah je bil 529 cm. Na Planinskem polju je vodostaj v tem času ustaljen.

Pričakujejo, da se bo vodostaj v Loški dolini danes do večera še nekoliko zvišal. Zviševanje vodostaja na Cerkniškem jezeru se bo danes in jutri nadaljevalo s predvidoma le nekoliko manjšim trendom kot v zadnjih 48 urah. Na Planinskem polju se bo vodostaj pričel danes in jutri zviševati.

V naslednjih dneh lahko pričakujemo povišanje poplavnih višin na Cerkniškem jezeru in začetek poplavljanj na Planinskem polju. V naslednjem tednu naj bi po meteoroloških napovedih na območju naštetih kraških polj skupaj padlo od 20 do 50 mm padavin, ki naj bi bile nekoliko bolj
intenzivne v sredo in četrtek. Te padavine bi lahko nekoliko zvišale predvidene vodostaje na Cerkniškem jezeru in Planinskem polju, ki jih pričakujemo v teh dneh zaradi stekanja vode iz Loške doline in zalednih voda ob obeh kraških poljih.

povečujejo. Ojezerjene površine na Cerkniškem in Planinskem polju se počasi zvišujejo, na Ljubljanskem barju so ustaljene.

Rašica se je vrnila v strugo

Na Dobrepolju se višina poplavne vode znižuje. Reka Rašica se je v zgornjem delu doline vrnila v strugo. V strugo se je vrnila tudi reka Pivka na Pivškem polju. Zaradi dviga nivoja talne vode lahko ponekod pride do dodatnih težav. Hidrološke razmere na rekah po državi se postopno umirjajo. Reke Ljubljanica, Krka, Sava v srednjem in spodnjem toku ter Drava v spodnjem toku poplavljajo na območju pogostih poplav.

Ob 9.30 je bil pretok Krke v Podbočju ustaljen pri 239 m3/s in pretok Ljubljanice v Mostah pri 274 m3/s. Sava je imela ob 9.30 na vodomerni postaji v Hrastniku pretok 1054 m3/s, na vodomerni postaji Jesenice na Dolenjskem pa 1516 m3/s. Pretok Save se zmanjšuje.

Morje na nižje ležeče predele obale

Pretok reke Drave na mejnem profilu z Avstrijo je bil ob 9.30 ustaljen pri okoli 1100 m3/s. Danes se bodo poplavne površine v Loški dolini še nekoliko povečale. Višina vode v Cerkniškem jezeru in na Planinskem polju se bo v naslednjih dneh predvidoma zvišala. Na Pivškem polju in Dobrepolju se poplavne površine zmanjšujejo. Na Ljubljanskem barju se bodo poplavne površine danes začele zmanjševati. Vodnatost rek po državi se bo počasi zmanjševala.

Danes dopoldne bo povišano plimovanje morja, ki lahko med 8. in 11. uro poplavi nižje ležeče predele obale.

Deli s prijatelji