VREME

Voda zaliva hiše, plaz zaprl cesto na Štajerskem

Objavljeno 31. marec 2013 09.56 | Posodobljeno 31. marec 2013 13.17 | Piše: D. P.

Popolna zapora zaradi poplavljenega cestišča je na cesti Zameško–Kostanjevica na Krki pri Malencah.

Po mnenju geologov je bil poseg v brežino izveden nestrokovno

LJUBLJANA – V ravninskem svetu Pomurja, Podravja in Posavja prihaja do razlivanj zaradi visoke podzemne vode in povečane vodnatosti vodotokov. Naraščajo Ledava, Ščavnica, Velika Krka, Pesnica in manjši vodotoki na območju vzhodne Slovenije.

Kje so poplave?

Poplavljajo Ljubljanica na Ljubljanskem barju, Krka, Vipava, Drava v spodnjem toku ter reke in manjši vodotoki v Pomurju, pretežno na območju pogostih poplav.

Plazovi in meteorne vode

Po zadnjih podatkih je pri Trebnjem zalita klet stanovanjskega objekta, podobno se je zgodilo tudi v Škofji Loki, gasilci pa so na delu tudi v Ivančni Gorici. V Krškem je promet oviran med Kalcami in Velikim Trnom, kjer se je sprožil plaz.

Obilo dela navsezgodaj zjutraj

Na relaciji Podvelka–Ribnica na Pohorju, občina Podvelka, se je na lokalno cesto vsul manjši zemeljski plaz in podrl drevesi. Popolna zapora zaradi poplavljenega cestišča je na cesti Zameško–Kostanjevica na Krki pri Malencah. Kot še dodaja Uprava Republike Slovenije za zaščito, je zemlja zasula steno stanovanjske hiše v Ljutomeru.

V Prekmurju sta poplavljeni dve hiši v Trnju, v Gornji Radgoni poplavlja reka Ščavnica, v nevarnosti je ena od tamkajšnjih trgovin. V Žepovcih pri Apačah pa je pod vodo ena od hišnih kleti. Cesta čez prelaz Korensko sedlo, tako Promet.si, je zaprta zaradi podrtega droga.

Drevo na hišo

Sinoči so v Dolenjem Boštanju, občina Sevnica, gasilci PGD Boštanj iz gospodarskega objekta izčrpali meteorno vodo. Ob 21.15 so v  Boračevi, občina Radenci, gasilci PGD Radenci - Boračeva iz jarka ob stanovanjski hiši črpali prav tako meteorno vodo. V Slovenski Bistrici so iz kletnih prostorov odstranili 10 kubičnih metrov vode.

Ob 21.40 se je v Paki pri Velenju iz neznanega vzroka podrlo drevo na streho stanovanjske hiše. Posredovali so gasilci PGD Šalek in Velenje, ki so drevo razžagali in ponovno pokrili ostrešje.

Ob 22.11 je poplavilo Kidričevo, Cankarjevo in Prešernovo nabrežje v Piranu zaradi visokega plimovanja morja. Sprožena je bila sirena javnega alarmiranja z znakom opozorilo na nevarnost.

Ob 1.22 se je na lokalno cesto Klek–Partizanski vrh v občini Trbovlje sprožil zemeljski plaz. Gasilci PGD Klek so odstranili in umaknili del zemlje in kamenja ter omogočili polovično prevoznost ceste. V jutranjih urah bodo z delovnim strojem cestišče v celoti očistili. V Ormožu je poplavljen gasilski dom, v Lendavi voda teče v kletni prostor.

Slabi obeti

Pretoka Ljubljanice in Krke bosta danes naraščala do noči. Ljubljanica lahko v Mostah doseže pretok 240 m3/s, Krka v Podbočju pa okoli 300 m3/s. Reka Vipava je na vodomerni postaji v Mirnu zjutraj dosegla pretok 195 m3/s in se postopno umirja, v zgornjem toku že upada.

Danes bodo reke v vzhodni, osrednji in južni Sloveniji še zmerno naraščale. Poplavljene površine ob rekah in na ravninskih predelih z visoko podzemno vodo zlasti v Pomurju in Podravju se bodo še povečevale. Poplavljene površine krasa na Notranjskem in Dolenjskem se bodo v prihodnjih dneh prav tako povečale.

Vremenska napoved

Danes bo oblačno z občasnimi padavinami. Meja sneženja bo na okoli 500 m nad morjem, ob močnejših padavinah pa bo lahko snežilo tudi ponekod po nižinah. Na Primorskem bo pihala šibka do zmerna burja, ponekod v vzhodni Sloveniji pa zjutraj in dopoldne severni veter. Temperature bodo od 0 do 5, na Primorskem od 6 do 10 stopinj C.

Jutri bo pretežno oblačno, občasno bodo še manjše padavine, po nižinah večinoma kot rahel dež. Najnižje jutranje temperature bodo od –2 do 3, ob morju do 7, najvišje dnevne od 1 do 5, na Primorskem, kjer bo pihala šibka burja, do 11 stopinj C.

Kako pa je pri vas? Pošljite nam fotografijo, delili jo bomo z našimi bralkami in bralci.

Deli s prijatelji