SPOR

Voda za gašenje kot samopostrežba

Objavljeno 26. avgust 2017 09.45 | Posodobljeno 26. avgust 2017 09.45 | Piše: Jaroslav Jankovič

Lastnik vodnega zajetja zanika, da bi gasilcem onemogočal dostop.

Gasilci so pri požaru pri Ruparjevih potegnili vodo iz požarnega zajetja na zemlji Janija Kunstlja. Foto: Klemen Rupar

ŠKOCJAN – Ob silovitem požaru 8. julija v Klenoviku 11 na Dolenjskem, ko sta na domačiji 44-letnega Janeza Ruparja v eni uri zgorela kozolec in hlev, so gasilci na vso srečo vodo lahko potegnili iz bližnjega požarnega zajetja, sicer bi se ogenj razširil na bližnjo hišo.

Požarno zajetje so s strinjanjem in na pobudo gasilcev in lastnika zemljišča, kmeta Janeza Kunstlja, ki je bil tudi sam gasilec, izkopali sredi osemdesetih.

Voda iz požarnega zajetja Janija Kunstlja je med nedavnim požarom pri Ruparjevih rešila sosednje hiše v zaselku.

»Čeprav imamo solidno urejeno vodno omrežje, je problem v tem, da v primeru velikega požara v hidrantih ni dovolj pritiska, zato je zajetje zares edina možnost za učinkovito gašenje,« je povedal poveljnik PGD Zagrad Luka Jeglič.

Toda po stari slovenski navadi so nekateri okoliški kmetje vodno zajetje vzeli za samopostrežbo z vodo za zalivanje.
Vsakega potrpljenja je seveda enkrat konec in sin Jani Kunstelj, zdajšnji gospodar kmetije, je požarno zajetje s ceste zavaroval z okroglimi balami, pri čemer so imeli gasilci še vedno udoben dostop do vode prek travnika. Pa so se prav ob nedavnem požaru pri Ruparjevih našli zlobni jeziki in razširili nespodobne govorice, češ da je hotel lastnik zajetje zasipati in da je nalašč postavil bale, da bi onemogočil dostop do vode, in to smo takrat v našem sestavku tudi zapisali.

Resnica je drugačna. Jani Kunstelj je že pred časom sam šel na občino Škocjan in predlagal sanacijo požarnega zajetja. »Sam bom že pokosil okoli njega, a treba ga je očistiti in posekati grmovje.« Jeglič dodaja: »Sanacijo tega požarnega zajetja in tudi drugih v okraju bomo poskušali izvesti v oktobru, ki je mesec požarne varnosti.« Mi pa se ob koncu tega zapisa Janiju Kunstlju opravičujemo za nesporazum. 

Janijeva voda rešila hiše

Več kot 200 kubičnih metrov vode drži požarno zajetje na zemlji Janija Kunstlja, ki so ga izkopali v osemdesetih na pobudo vaščanov in njegovega očeta. Gre za osem metrov veliko jamo v premeru na križišču vaških cest, sedaj ob suši je seveda gladina močno upadla. Ob požaru pri Ruparjevih so tako po besedah poveljnika Jegliča in Kunstlja iz zajetja počrpali več kot 100 kubičnih metrov vode, kar je rešilo preostale hiše v zaselku.

 

Deli s prijatelji