POPLAVE

Voda v Loški dolini še narašča

Objavljeno 10. november 2014 09.45 | Posodobljeno 10. november 2014 09.45 | Piše: STA, Mo. S.

Gladina se še vedno zvišuje tudi na Cerkniškem jezeru in na Planinskem polju.

Prizor iz Loške doline.

LOŽ – V Loški dolini je poplavna voda ponoči narasla za 10 centimetrov in še vedno narašča, zato je lahko dodatno ogroženih še do 40 objektov. Po besedah župana Janeza Komidarja je poplavljenih devet stanovanjskih in sedem gospodarskih objektov, ena oseba se je morala začasno preseliti k sorodnikom. Danes pridejo na pomoč tudi gasilci iz sosednjih občin.

Komidar je napovedal, da bodo v primeru nadaljnjega dvigovanja vode še danes za pomoč prosili tudi Slovensko vojsko, ker so gasilci na robu svojih moči, saj so že tri dni aktivno vpeti v pomoč občanom. Danes pridejo na pomoč štiri enote gasilcev iz Grahovega, Cerknice, Rakeka in Logatca.

Državna cesta proti Babnemu polju je še vedno zaprta v naselju Pudob, kjer je preplavilo cesto. Poplavljene so tudi lokalne ceste Iga vas–Kozarišče in Kozarišče–Šmarata ter Lož–Podlož. Za silo so urejene povezave preko gozdnih poti, vendar so to res intervencijske poti, da lahko občani, če je treba, zapustijo naselje in gredo po opravkih, je pojasnil župan.

image

Po napovedih poveljnika Civilne zaščite RS Srečka Šestana bo vojska danes pomagal v Cerknici in na Igu.

Starši naj sami otroke vozijo v šolo

Zaradi vode, ki prekriva ceste, ne morejo zagotoviti šolskih prevozov za otroke iz vasi Podlož, Pudob, Šmarata in Kozarišče. Obvozi so urejeni po gozdnih poteh, ki pa niso primerne za šolski avtobus, zato na občini prosijo starše, da sami poskrbijo za prevoz otrok v šolo, vendar le pod pogojem, če lahko v šolo prispejo varno. V nasprotnem primeru naj otroci raje ostanejo doma.

Vodovodni sistem po županovih besedah kontrolirajo dnevno in težav s pitno vodo nimajo. Kot je še dejal Komidar, je ta tip poplave drugačen, kot je bil januarski, vendar pričakuje, da bi se moral nivo vode danes stabilizirati, v torek pa upadati.

Voda narašča tudi v Ilirski Bistrici

Vodostaj se še vedno zvišuje tudi na Cerkniškem jezeru in na Planinskem polju. Prav tako se po podatkih centra za obveščanje še ne izboljšujejo razmere v delu občine Ilirska Bistrica. Še vedno se dviguje podtalnica in ogroža objekte na Baču in v Koritnicah. Gasilci črpajo vodo iz 14 kleti, ogroženi pa so tudi bivalni prostori v eni stanovanjski hiši v Koritnicah.

Z izjemo kraških polj Notranjske in Dolenjske se pretoki rek po Sloveniji zmanjšujejo. Opozorilne vrednosti imajo presežene še Drava, Krka in Ljubljanica, katerih pretoki se prav tako zmanjšujejo. Plimovanje morja bo dopoldne povišano.

Sanacija se nadaljuje

Medtem se po državi nadaljuje sanacija po poplavah. Med drugim civilna zaščita občine Ljubljana prebivalce, ki so jih prizadele poplave, obvešča, da bo danes zjutraj Javno podjetje Vodovod - Kanalizacija odprlo dežurni telefon za prijavo praznjenja greznic za poplavljena območja. Upravičencem bo podjetje na zahtevo izpraznilo enotno količino do petih kubičnih metrov.

Za prebivalce s poplavljenih območij na južnem delu Ljubljane bo danes tudi organiziran prevoz do rednih linij mestnih avtobusov.

Deli s prijatelji