POSTOJNA

Voda je zdaj čista, pred uporabo pipe odprite za 15 minut

Objavljeno 03. februar 2012 11.20 | Posodobljeno 03. februar 2012 11.07 | Piše: A. L.

Testi so pokazali, da je voda v postojnskem vodovodnem sistemu zdaj mikrobiološko neoporečna.

Vodo morajo Tržičani prekuhavati, opozorila so na javnih vodnih pipah po mestu

POSTOJNA, PIVKA – »Rezultati analize vzorcev vode iz postojnskega vodovodnega sistema, ki so bili odvzeti 2. februarja in pregledani na Zavodu za zdravstveno varstvo Koper, so v celoti negativni. Kovod zato preklicuje ukrep prekuhavanja vode za prehrambne namene,« so sporočili iz Javnega podjetja Kovod Postojna.

Mikrobiološko neoporečna voda

Že torkova analiza je pokazala, da je voda iz vodovodnega sistema Postojna - Pivka neoporečna, kljub temu pa so se v Kovodu zaradi velikosti sistema odločili še enkrat preveriti ves sistem, predvsem pa njegov konec v črpališču pri Neverkah. Vzorci vode, ki so jih na Zavodu za zdravstveno varstvo Koper analizirali v četrtek, so v celoti potrdili, da je voda v vodovodnem sistemu mikrobiološko neoporečna.

Vodo pustite teči 15 minut

Kovod Postojna uporabnikom, ki v zadnjem mesecu dni niso uporabljali vode iz vodovodnega sistema, priporoča 15-minutno intenzivno izpiranje hišnega vodovodnega omrežja tako, da hkrati odprejo vse vodovodne pipe.

Potrebujejo uredbo

Vzrokov za onesnaženje vode v Kovodu še niso odkrili. Predvidevajo, da gre za splet več okoliščin: deževje v decembru, kompleksnost kraškega terena, dogodki, vezani na lansko izlivanje gnojnice in odlaganje neznanih snovi v občinah v regiji, itd. »Našteto nakazuje nujnost sprejetja uredbe o vodovarstvenih pasovih na območju občin Postojne, Pivke in Cerknice, ki je v pristojnosti ministrstva za okolje in prostor, kajti v prihodnje se podobne težave lahko ponovijo,« so še zapisali v sporočilu.

Deli s prijatelji