POZOR

Voda bo še naraščala, najbolj nevarno je ob jezerih

Objavljeno 20. februar 2014 12.20 | Posodobljeno 20. februar 2014 12.20 | Piše: A. K., STA

Takih poplav ne pomnijo že več kot sto let.

Voda bo naraščala predvidoma vse do konca tedna.

LJUBLJANA – Padavine so ponoči na Planinskem polju, Cerkniškem jezeru in v Loški dolini še povečale višino in obseg ojezerjenih površin. Voda bo naraščala predvidoma vse do konca tedna. Mogoče je tudi vnovično zmerno povečanje obsega poplavljenih površin na Ljubljanskem barju, opozarja Agencija RS za okolje.

Nevarno ob jezerih

Krka, katere pretok se zmanjšuje, bo na območju pogostih poplav poplavljala tudi danes in v petek, poudarjajo v agenciji. Pretoki posameznih rek lahko predvsem v zahodnem in osrednjem delu države ponoči in danes prehodno dosežejo opozorilne pretoke. Za reke sicer niso napovedali ekstremnih pojavov, pač pa morda le lokalno manjša razlivanja. Še vedno pa je največja nevarnost ob jezerih, so opozorili.

Takih poplav ni bilo že 100 let

Dotok vode na Planinsko polje je znatno večji, kot je mogoč odtok skozi obstoječe ponore, so opozorili na Inštitutu za raziskovanje krasa pri Znanstvenoraziskovalnem centru Slovenske akademije znanosti in umetnosti v Postojni. Spomnili so, da so bile večje količine vode na območju v letu 2000 in 2010. A takih poplav kot tokrat glede na ustno izročilo ni bilo več kot 100 let, so dodali.

Gasilci so imeli zaradi večjih količin padavin po državi veliko dela. V sredo okoli 21. ure so na Jermanki kanalizacijske vode zalile stanovanjsko hišo. Gasilci PGD Bled so vodo izčrpali. Okoli 2. ure je na Črtomirjevi ulici na Bledu podtalnica zalila objekt.

Zaradi burje zapora prometa

Ob 6.45 je bila na regionalni cesti Ajdovščina–Podnanos zaradi močne burje uvedena zapora prometa prve stopnje. Zapora velja za kamp prikolice, hladilnike in vozila s ponjavami do skupne mase osem ton.

Kakšno je stanje pri vas? Pošljite nam fotografije!

Deli s prijatelji