SLASTNO

Vnuk in dedek Kralj kralja pomurskih salam

Objavljeno 20. marec 2012 14.49 | Posodobljeno 20. marec 2012 14.51 | Piše: Oste Bakal

Na 16. pomurski salamijadi 46 salamarjev.

Zmagovalci pomurske salamijade so se razvrstili ob podelitvi nagrad za najboljše salame (foto: Oste Bakal).

V organizaciji Turističnega društva Radenci je v radenski športni dvorani štiri dni potekala 16. pomurska salamijada. Vse se je začelo že sredi tedna: najprej so zbirali ter evidentirali vzorce, naslednja dva dni je potekalo naporno, a okusno ocenjevanje mesnin. Pravi finale tokratne salamijade pa je sledil v soboto, ko se je – ob tekmovalcih in njihovih podpornikih – v športno dvorano nagnetlo več sto obiskovalcev. Vsi so lahko brezplačno poskušali tekmovalne salame pomurskih mesnih mojstrov, se naužili tudi gibanic in drugih dobrot izpod rok kmečkih gospodinj, ob tem pa so bili deležni številnih presenečenj.

Na letošnji salamijadi je sodelovalo 46 izdelovalcev domačih salam s skupno 53 vzorci, med tekmovalci pa je bilo 13 novincev ter trije tujci. Najvišja možna skupna ocena štirih sodnikov (člana komisije z najvišjo in najnižjo oceno se nista upoštevala) je 60 točk, od tega največ šest točk za okus, štiri točke za prerez – videz, barvo in teksturo, tri za vonj in dve za zunanji videz.

Družinska zmaga

Na sklepni prireditvi so nato razglasili rezultate; zmagovalec 16. pomurske salamijade je postal Jan Halec Kralj iz Ihove pri Benediktu v Slovenskih goricah, ki so mu sodniki prisodili 55 (od 60 možnih) točk. Jan je slavil pred dedkom Marjanom Kraljem (53,7 točke), za njima pa so se uvrstili Janez Pušnik iz Prevalj (52,9), Jože Hamler iz Gornjih Ivanjcev pri Gornji Radgoni ter Jožef Sever iz Pečarovcev v občini Puconci (oba po 51,6 točke). Vseh pet se bo udeležilo slovenskega finala salamijad, ki bo 19. maja v Sevnici. 

Deli s prijatelji