BREZ PONUDB

Vladnega falcona nihče noče

Objavljeno 27. avgust 2012 19.55 | Posodobljeno 27. avgust 2012 19.57 | Piše: Ma. F., STA

Slovenski poslovni letalski prevozniki tokrat niso oddali ponudb za nakup letala.

LJUBLJANA – Javna agencija za civilno letalstvo ni prejela nobene ponudbe za nakup vladnega letala falcon, je potrdil direktor agencije Žiga Kotnik. Agencija mora v skladu s sklepom vlade do odprodaje falcona tega tržiti v komercialne namene, vladi pa bodo še pred ponovitvijo razpisa ponudili možnost, da falcon tudi sama uporablja, je pojasnil Kotnik.

Brez ponudbe za sokola

Ker za nakup falcona danes do 14. ure ni prispela nobena ponudba, se bo Javna agencija za civilno letalstvo z vlado najprej posvetovala o nadaljnjih postopkih. Če bodo od vlade prejeli soglasje, bodo nadaljevali z razpisom za trženje Falcona v komercialne namene, hkrati pa želijo vladi ponuditi možnost, da falcon uporablja sama, je povedal Kotnik.

Zatem bodo po njegovih besedah ponovili razpis za odprodajo falcona, in sicer z novo cenitvijo, ker so nastale nove okoliščine. Potek postopkov je, pravi Kotnik, odvisen od tega, kako hitro se bo vlada odločila. To se lahko zgodi že v enem mesecu, lahko pa v enem letu, je dejal in dodal, da cenitev poteka devet mesecev.

Zahtevali najmanj 12,6 milijona

Poziv k zbiranju ponudb je bil v uradnem listu objavljen konec julija, v njem pa je zapisano, da ponujena cena ne sme biti nižja od 12,6 milijona evrov. Ravno ta cena je botrovala odločitvi, da se na razpis nista prijavili podjetji Linxair in Gio Poslovna aviacija, saj sta, kot so v podjetjih povedali, ocenili, da je postavljena previsoko.

Letalo je vlada kupila leta 2001 za 33 milijonov dolarjev, tri leta pozneje pa ga je dala v najem v ZDA. Avgusta 2009 je letalo iz ZDA priletelo v švicarski Basel na servis, oktobra istega leta pa je pristalo na brniškem letališču. Po vrnitvi letala v Slovenijo je vlada nameravala letalo oddati v najem, a neuspešno.

 

Deli s prijatelji