NA DOPUSTU

Vladna seja brez ministrov SD

Objavljeno 02. april 2015 17.30 | Posodobljeno 02. april 2015 17.30 | Piše: STA, A. L.

Ali bi moral premier Miro Cerar na razrešitev ministra Janka Vebra vezati zaupnico? Koprivnikar odgovarja, da je to mogoče, a je to Cerarjeva odločitev.

Miro Cerar.

LJUBLJANA – Ministri po današnji seji vlade poudarjajo, da je ta potekala kot običajno. A nad dejstvom, da so vsi trije ministri SD na dopustu, niso navdušeni, pravi minister za javno upravo Boris Koprivnikar. Na vprašanje, ali bi moral premier Miro Cerar na razrešitev ministra Janka Vebra vezati zaupnico, Koprivnikar odgovarja, da je to mogoče, a je to Cerarjeva odločitev.

Koprivnikar je po današnji seji vlade še poudaril, da mora ta biti polno operativna in zelo delavna, zato po njegovem ni primeren trenutek za dopuste. Pri dopustih ministrov SD gre morda, kot pravi, za prikrito sporočilo, kljub temu pa vlada dela naprej. Danes so tako bili kljub omenjenim dopustom delavni in sprejeli nekaj sklepov, je dodal.

Napaka ministra

Premier Miro Cerar je, kot pravi Koprivnikar, uvodoma povedal, kaj se dogaja v vladni garnituri, in razložil, zakaj se je odločil za predlog razrešitve ministra za obrambo Janka Vebra. Po mnenju Koprivnikarja sicer ni modro postavljati pod vprašaj sodelovanja v koaliciji zaradi ministra, ki je storil napako. SD namreč trdno stoji za svojim ministrom in Cerarja poziva k spoštovanju koalicijske pogodbe.

Glede mogoče rekonstrukcije vlade je poudaril, da je ta vedno mogoča, vendar v tem trenutku te opcije ni na mizi in se o njej še niso odkrito pogovarjali.

Na seji je Cerar spregovoril tudi o odhajajoči ministrici za izobraževanje Klavdiji Markež. Pojasnil je, o čem sta govorila pred imenovanjem, ter izrazil razočaranje, da Markeževa ni razjasnila dvoma o svoji magistrski nalogi.

Po Koprivnikarjevih besedah še nimajo informacije, ali se bo Markeževa odpovedala tudi vnovičnemu prevzemu poslanske funkcije, vendar pa stranka SMC to od nje pričakuje. Če tega ne bo storila, se bodo s to težavo soočali takrat. O morebitnih novih kandidatih za ministrsko mesto je Koprivnikar dejal, da ga iščejo v svojih vrstah, vendar imen še nimajo.

Politična kultura

Kljub pretresom v vladi minister za javno upravo ne vidi posebne težave, prepričan je, da bodo za Vebra in Markeževo našli boljše naslednike. Kot pravi, kadrovske težave niso samo težave te vlade ali pa SMC, je pa pri njih ukrepanje, ko pride do kadrovskih težav ali dvoma o kredibilnosti nekega ministra, bliskovito in dokončno. Takega ukrepanja bi si v duhu nove politične kulture želeli od vseh, je priznal.

Tudi po besedah ministra za gospodarski razvoj in tehnologijo Zdravka Počivalška in ministrice za okolje in prostor Irene Majcen je seja danes potekala popolnoma običajno. Kadrovskih težav v ministrskih vrstah Počivalšek ni želel komentirati, verjame pa, da se bodo zadeve relativno hitro rešile in da bodo še naprej stabilno ter nemoteno delali.

Po seji vlade sta sicer sestankovala premier Cerar in prvak Desusa Karl Erjavec, ki pa ob odhodu izjave novinarjem ni želel dati. Sklepati gre, da sta razpravljala tudi o predlogu za razrešitev obrambnega ministra Vebra, saj Cerarjevega predloga ne bo podprl niti Desus.

Deli s prijatelji