FALCON NA TLEH

Vladna pot v Rusijo je davkoplačevalce stala 10.394 evrov

Objavljeno 16. januar 2014 19.38 | Posodobljeno 16. januar 2014 19.39 | Piše: P. J.

V vladni razlagi pojasnjujejo, da je ministra Romana Jakiča o preiskavi seznanila zunajzakonska partnerica.

Kaj se je dogajalo v Moskvi?

LJUBLJANA – Poslanka opozicijske stranke SDS Sonja Ramšak je, še preden je bilo objavljeno uradno pojasnilo, kaj se je dogajalo z letalom, ki je obtičalo na ruskem letališču, vladi postavila vprašanje, kaj se je dogajalo. Vlada je na današnji seji sprejela razlago o okvari, medtem pa so se pojavila različna namigovanja, ena izmed teorij je bila ta, da z letalom ni bilo nič narobe in da so si okvaro preprosto izmislili, da bi se minister izognil preiskavi.

Pojasnili, kaj se je dogajalo

V odgovoru, ki so ga danes potrdili na seji vlade, so zapisali, da je minister Roman Jakič »odpotoval v Rusko federacijo v nedeljo, 8. decembra 2013, z redno letalsko linijo in je v Moskvo pripotoval v zgodnjih jutranjih urah 9. decembra 2013, v Slovenijo pa se je vračal skupaj z ostalo delegacijo. Skupni stroški delegacije so znašali okvirno 10.394 evrov«.

Zapisali so, da je bila vrnitev načrtovana 10. decembra, »vendar je prišlo do napake pri zagonu desnega motorja. Ker pogodbeni serviser (RUAG AOG) na letališču v Moskvi ni imel ustreznega licenciranega tehnika za ta tip letala, ki bi lahko pomagal, je serviser predlagal, da  se prekine postopke za zagon ter se zaradi poznih ur (23.00 po lokalnem času) počaka do naslednjega dne, ko bodo na voljo pogodbeni serviserji.«

Kot so pojasnili, je naslednji dan »posadka po navodilih pogodbenega serviserja nadaljevala postopek zagona desnega motorja, ki je bil tudi uspešno izveden. Po preverjanju vseh parametrov motorja je bilo ugotovljeno, da je varno izvesti načrtovani let na relaciji Moskva–Ljubljana. V zvezi  z odpravo napake na motorju letala stroškov ni bilo.«

Poklicala ga je partnerica

Minister za obrambo Roman Jakič je bil o preiskavi, ki je potekala na njegovem domu, obveščen po telefonu, ko ga je poklicala njegova zunajzakonska partnerica. Zapisali so še, da po podatkih specializiranega državnega tožilstva domnevnega odtekanja informacij s Specializiranega državnega tožilstva RS v konkretni zadevi ni bilo.

Zaradi suma odtekanja informacij iz tožilskih in policijskih vrst pa je vodstvo NPU v sodelovanju s strokovno službo GPU predlagalo notranjo preiskavo, ki jo je generalni direktor policije tudi odredil.
 

Deli s prijatelji