DAVEK

Vlade zdravje Slovencev ne skrbi, gre ji le za polnjenje proračuna

Objavljeno 01. februar 2013 20.25 | Posodobljeno 01. februar 2013 20.27 | Piše: Mo. S.

V Zbornici kmetijskih in živilskih podjetij pri GZS se bojijo, da bo davek na sladkor in sladila v brezalkoholnih pijačah prizadel zlasti najrevnejše prebivalstvo.

Janez Šušteršič.

LJUBLJANA – Ministrstvo za finance je objavilo predlog zakona o davku na sladkor in sladila v brezalkoholnih pijačah, nad čimer so v Zbornici kmetijskih in živilskih podjetij (ZKŽP) pri GZS razočarani. Menijo namreč, da so pripravljavci zakona upoštevali le en vidik, argumenti, ki jih ob tem navajajo, pa so do nekoliko netočni in zavajajoči.

Ne zdravje Slovencev, ampak polnjenje proračuna

»Očitno je, da vlada s tem predlogom ne izraža skrbi za zdravje Slovencev, temveč gre zgolj za ukrep polnjenja proračuna,« so zapisali v odprtem pismu. Prodaja pijač, ki jih zadeva ta predlog, je v zadnjih letih padla, načrtovani ukrepi pa bodo prizadeli tako nosilce živilske dejavnosti, ki bodo prisiljeni v odpuščanja in selitve obratov, kot tudi državljane, saj bodo cene živil poskočile.

Predlog zakona si preberite v spodnji priponki.

Spet bodo prizadeti najrevnejši

Skrbi jih tudi, da se ministrstvo teh posledic sicer zaveda, a svoje početje nadaljuje. V predlogu namreč piše, da vlada pričakuje, da bo prišlo do prevalitve davčnega bremena na končne potrošnike, v zbornici pa ob tem opozarjajo, da bo novi davek prizadel najrevnejši sloj prebivalstva, kar je »povsem nerazumljivo«.

Primerjajmo se z Dansko

»Zadnje dogajanje na Danskem je pokazalo škodljivost uvajanja novih davkov na živila: ukinili so davek na maščobe,« opozarjajo na tovrstno prakso v tujih državah, po katerih se tako radi zgledujemo, in dodajajo, da je kar 60 odstotkov Dancev obdavčena živila kupovalo v Nemčiji in na Švedskem.

Šušteršič predlagal davek na neumnost

Spomnili so se tudi ne besede zdaj že nekdanjega finančnega ministra Janeza Šušteršiča, ki je septembra 2011 dejal, da je davek na nezdravo hrano nesmiseln, za pripravljavce zakona pa je predlagal davek na neumnost. Kaj na te besede porečejo danes, se vprašujejo v zbornici, kjer vlado pozivajo, naj predlog zakona umakne iz nadaljnje obravnave.

Deli s prijatelji