DOHODNINA

Vlada želi po tiho znižati neto plačo vsem

Objavljeno 05. julij 2013 12.54 | Posodobljeno 05. julij 2013 12.54 | Piše: STA, P. J.

Sindikati so zaskrbljeni, vlada pa načrtuje s tem dodatno zbrati 30 milijonov evrov.

LJUBLJANA – Ekonomsko-socialni svet (ESS) bo danes med drugim obravnaval predlog novele zakona o dohodnini, ki predvideva ukinitev avtomatičnega usklajevanja olajšav in dohodninske lestvice z inflacijo. Razpravo o predlogu so zahtevali sindikati, ki pravijo, da gre za uvajanje kriznega davka, saj bo znižal neto plače.

Po predlogu se zneski davčnih olajšav in neto letna davčna osnova v lestvici za odmero dohodnine ne bi več avtomatično usklajevali z inflacijo. Možnost usklajevanja bi se prenesla v okvir vsakoletnega sprejemanja zakona o izvrševanju proračuna. Vlada načrtuje s tem v proračunu dodatno zbrati 30 milijonov evrov.

Obravnavo na ESS so zahtevali v Zvezi svobodnih sindikatov Slovenije (ZSSS), kjer opozarjajo, da želi vlada po tiho – določilo je v predlog namreč vnesla po javni obravnavi – znižati neto plačo vsem zaposlenim in tako uvesti krizni davek. Ta bi dodatno prizadel delavce in povečal revščino, pravijo.

Generalni sekretar Združenja delodajalcev obrti in podjetnikov Slovenije Igor Antauer ocenjuje, da je ukrep namenjen le povečanju priliva v proračun ter da bo povečal nezadovoljstvo med davkoplačevalci in ljudi demotiviral, da bi več zaslužili. Ob prizadevanjih vlade za zmanjšanje sive ekonomije se mu zdi nerazumljiv.

ESS bo razpravljal tudi o obdavčitvi poklicnih pokojnin, o prodaji podjetij in o papirni industriji.

Deli s prijatelji