REŠITEV

Vlada z zakonom ureja poklicne pokojnine v RTH

Objavljeno 29. maj 2014 15.36 | Posodobljeno 29. maj 2014 15.36 | Piše: STA, A. L.

Vlada predlagane spremembe zakona pošilja v obravnavo in sprejem po nujnem postopku.

LJUBLJANA – Vlada, ki opravlja tekoče posle, je danes sprejela dopolnitve zakona o postopnem zapiranju Rudnika Trbovlje-Hrastnik (RTH) in razvojnem prestrukturiranju regije. Z njimi se zagotavlja pridobitev pravice do poklicne pokojnine za posamezne kategorije zaposlenih v RTH ter dodatna državna sredstva za izplačevanje poklicnih pokojnin zaposlenih.

Čemu se morajo odpovedati

Upravičencem do poklicne upokojitve se tako upoštevajo naslednji pogoji: da so bili zaposleni v RTH na dan 1. januar 2014, da so bili med 1. januarjem 2001 in 31. decembrom 2013 neprekinjeno vključeni v obvezno dodatno pokojninsko zavarovanje oziroma poklicno zavarovanje, da do zaprtja rudnika dopolnijo starost najmanj 49 let in 40 let pokojninske dobe, da se odpovejo pravici do odpravnine ob upokojitvi ter da pravico do poklicne pokojnine uveljavijo do zaprtja rudnika. To so po seji vlade sporočili iz urada vlade za komuniciranje.

Upravičenec ima pravico do štetja dodane dobe v dolžini, ki ustreza zavarovalni dobi, ki se šteje s povečanjem na delovnem mestu, na katerem je zaposleni opravljal delo od 1. januarja 2001 dalje, ter do uveljavitve poklicne pokojnine, ko doseže 40 let pokojninske dobe skupaj z dodano dobo in dopolni starost 49 let.

Dokup

Hkrati ima pravico do odmere poklicne pokojnine v višini, kot bi bila odmerjena starostna pokojnina za dopolnjenih 40 let pokojninske dobe (brez dodane dobe) in brez prispevka za zdravstveno zavarovanje v času poklicne upokojitve, ter da se ga prostovoljno vključi v obvezno pokojninsko in invalidsko zavarovanje oziroma izvede dokup, skladno z zakonom o pokojninskem in invalidskem zavarovanju.

Primanjkljaj sredstev na osebnem računu zavarovanca sklada obveznega dodatnega pokojninskega zavarovanja krije država z enkratnim vplačilom. Upravičenec, ki je v skladu z zakonom prejel odpravnino ob prenehanju pogodbe o zaposlitvi, odpravnino obdrži, vendar se znesek enkratnega vplačila za kritje primanjkljaja sredstev na osebnem računu zniža za znesek izplačane odpravnine ob prenehanju pogodbe o zaposlitvi – temu upravičencu se poklicna pokojnina odmeri glede na zbrana sredstva.

Vlada predlagane spremembe zakona pošilja v obravnavo in sprejem državnemu zboru po nujnem postopku.

Deli s prijatelji