PODRAŽITEV

Vlada vam sporoča: 15 evrov letno, to pa res ni veliko

Objavljeno 12. junij 2015 22.03 | Posodobljeno 12. junij 2015 22.03 | Piše: T. L.

Od jeseni dražja elektrika, ministru se to ne zdi problematično.

Fotografija je simbolična

LJUBLJANA – Očitno se bo jeseni zgodilo to, o čemer se je že šepetalo: znova se bodo zvišali zneski na računih za električno energijo. Država malha je prazna in vladi je zmanjkalo 20 milijonov evrov za finančno podporo električni energiji iz obnovljivih virov, zato bodo gospodinjstva in mali podjetniki plačevala višji prispevek za to subvencioniranje.

Predvideni znesek bo za gospodinjstvo in povprečnega porabnika višji za okvirno 1,3 evre, predvideva minister za infrastrukturo Peter Gašperšič, ki se mu znesek nikakor ne zdi pretirano visok ... Na letni ravni bo tako gospodinjstvo plačevalo za elektriko približno 15 evrov več.

GZS se z ukrepom strinja, saj se bomo tako izenačili z Evropo, medtem ko so sindikati in potrošniške organizacije na nogah.

Če ste kdaj pregledali račune za plačilo električne energije, je jasno, da znesek s porabljeno elektriko nima veliko skupnega. Porabljena elektrika namreč predstavlja le tretjino mesečnega zneska, ki ga plačujete, vse ostalo so dodatki (DDV, omrežnine in drugi dodatki na položnicah označeni z – na prvi pogled – nenavadnimi šiframi). 

Kaj pa vi sporočate vladi? Pišite nam.

Deli s prijatelji