NMP

Vlada v precepu 
zaradi NMP

Objavljeno 04. junij 2015 15.54 | Posodobljeno 04. junij 2015 15.53 | Piše: Jadran Vatovec

Zunajparlamentarni SLS bo po Sloveniji organiziral podpisovanje peticije.

Bo ministrica Milojka Kolar Celarc zdaj prisluhnila argumentom proti spremembi pravilnika o NMP? Foto: Aleš Černivec

LJUBLJANA – Kolegij predsednika državnega zbora dr. Milana Brgleza se je včeraj sešel in sklenil, da bo izredno parlamentarno zasedanje, ki sta ga (zaradi zaskrbljenosti nad usodo nujne medicinske pomoči po vsej državi, še posebno pa v nekaterih občinah oziroma regijah) pred osmimi dnevi zahtevala opozicijska SDS in NSi, jutri popoldne. Predlagatelji izrednega zasedanja bodo, skratka, v petek, sklicujoč se na zdrav razum vseh navzočih v dvorani državnega zbora, še zadnjič poskušali doseči, da bi ministrstvo za zdravje vendarle upoštevalo številne pripombe na račun predvidenih sprememb pravilnika o nujni medicinski pomoči (NMP), ministrica za zdravje Milojka Kolar Celarc pa končno prisluhnila argumentom strokovne in drugih zaskrbljenih javnosti.

Poznejša in dražja je slabša

Kot sta že na novinarski konferenci v imenu predlagateljev izrednega zasedanja povedala Jelka Godec (SDS) in Jernej Vrtovec (NSi), bo NMP poslej dražji, popolnoma neustrezen in, tretjič, celo nevaren, kar dokazuje, da »se ministrstvo za zdravje zelo očitno igra z zdravjem državljank in državljanov«. Poudarila sta, da je bil doslej povprečni čas, v katerem so se na stisko bolnih ali poškodovanih odzvale ekipe NMP po Sloveniji, 12 minut, po novem pa naj bi se te v povprečju odzvale šele po 20 minutah. Točno, prav zaradi jutrišnjega zasedanja je bila že za danes popoldne sklicana nujna seja parlamentarnega odbora za zdravstvo, na kateri bodo obravnavali predlog priporočila v zvezi z izvajanjem službe nujne medicinske pomoči v Republiki Sloveniji, ki so ga pripravili v največji opozicijski poslanski skupini.

Resnici na ljubo je sicer treba priznati, da je že na simpoziju urgentne medicine, ki je bil v Portorožu leta 2009, slišati opozorila, da zaupanje v zdravstveni sistem nedvomno temelji na nujni medicinski pomoči, da v Sloveniji ekipe nujne medicinske pomoči vsako leto rešujejo življenja več kot 30.000 hudo bolnih in poškodovanih, da pa postajajo predstavniki ministrstva za zdravje, ki naj bi pomagali zagotoviti nemoteno izvajanje NPM, vse bolj in bolj pišmevuhovski. Ena od posledic tega naj bi bil žal tudi zdajšnji predlog spremembe pravilnika o NMP, ki bo, kot opozarjajo številni, diskriminatoren predvsem do bolnih in poškodovanih na območjih, ki so (naj)bolj oddaljena od velikih mestnih središč.

Zidanškovi 
pa s peticijo

No, medtem ko se v državnem zboru že mrzlično pripravljajo na nujno sejo parlamentarnega odbora in izredno parlamentarno zasedanje, je zunajparlamentarna, Zidanšek-Bogovičeva Slovenska ljudska stranka (SLS) predstavila svoj projekt proti spremembam pravilnika o službi nujne medicinske pomoči, v skladu s katerimi naj bi ukinjali nekatere dozdajšnje centre nujne medicinske pomoči. Predsednik SLS mag. Marko Zidanšek in predsednik Kluba županov pri SLS Miran Gorinšek, ki je sicer tudi župan Slovenskih Konjic, sta včeraj napovedala, da bodo predstavniki SLS s pomočjo številnih županov te stranke, po vsej (!) Sloveniji organizirali podpisovanje peticije proti predvidenemu nerazumnemu krčenju nujne medicinske pomoči, ki zagotovo pomeni še največje tveganje za zdravje prebivalcev vseh težje dostopnih krajev oziroma vseh podeželskih območij, ki so precej oddaljena od večjih mestnih središč: v takšnih krajih naj bi se do državljanov, ki bodo potrebovali nujno medicinsko pomoč, po novem pripeljala samo reševalec in diplomirani zdravstvenik, ne pa zdravnik. Pa še na prva dva bo treba dlje čakati. V SLS so prepričani, da je sprememba pravilnika o NMP diskriminatorna do številnih državljank in državljanov Slovenije, saj prebivalce izrecno naše države deli na prvorazredne, ki bodo še naprej imeli pravico do primerne nujne medicinske pomoči, in drugorazredne, ki te pravice pač ne bi več imeli.

Ni nobenega dvoma, Cerarjeva ministrica za zdravje Milojka Kolar Celarc se bo v naslednjih dnevih znašla pod zanjo zelo neprijetnim pritiskom oziroma v nič kaj prijetnem primežu, saj bodo z ene strani nanjo, kot rečeno, pritiskali poslanci opozicijskih SDS in NSi, z druge pa zelo razočarana civilna družba ter člani in podporniki zunajparlamentarnega SLS, ki začenjajo na območju vse države zbirati podpise proti nerazumni spremembi pravilnika o nujni medicinski pomoči.

Olimpijsko zlato za ohranitev NMP

Drži, v Posavju so bili že lani, ko se je komajda zač(enja)lo opozarjati na zelo tvegane oziroma za zdravje državljanov nevarne posledice morebitne uveljavitve predvidenih vladnih sprememb pravilnika o NMP, med najdejavnejšimi tudi predstavniki zunajparlamentarnega SLS, med katerimi kaže vsekakor omeniti župana občine Krško mag. Mirana Stanka. Spomnimo se, Posavcem je (z združenimi močni!) že oktobra lani uspelo zbrati 7959 podpisov za ohranitev krške urgence (za ohranitev centra NMP Krško), nadaljevali pa so s prav tako zelo nazornim in odločnim prizadevanjem za ohranitev urgentnega terenskega zdravnika v Brežicah (prejšnji mesec so s tem namenom ustanovili tudi še posebno civilno pobudo). Prebivalcem z območja Krškega in Brežic, ki z razlogom zaskrbljeno nasprotujejo ukinjanju centrov NMP in urgentnih terenskih zdravnikov, se je brez odlašanja pridružil tudi naš zlati olimpionik, Brežičan Primož Kozmus

Deli s prijatelji