NOVOSTI

Vlada v inkriminiranje zalezovanja

Objavljeno 21. maj 2015 20.27 | Posodobljeno 21. maj 2015 18.37 | Piše: STA, A. L.

Uvaja se tudi prepoved nadlegovanja prek SMS-sporočil, raznih komunikacijskih aplikacij in družabnih omrežij.

Mično lahko prebirate na pametnem telefonu in tablici.

LJUBLJANA – Vlada nadaljuje pravosodne spremembe, saj v zakonodajni postopek vlaga predloga sprememb kazenskega zakonika in zakona o izvrševanju kazenskih sankcij. Prvi med drugim inkriminira zalezovanje, drugi poskuša odpraviti izogibanje prestajanju zaporne kazni iz zdravstvenih razlogov.

Tudi prek SMS-sporočil, družabnih aplikacij

Minister za pravosodje Goran Klemenčič je na novinarski konferenci po današnji seji vlade izpostavil, da novela kazenskega zakonika posveča dodatno pozornost ranljivim skupinam. Poleg inkriminiranja zalezovanja prinaša nove varnostne ukrepe, kot je prepoved približevanja ali komuniciranja storilca z žrtvijo, torej tudi možnost prepovedi uporabe elektronskih komunikacijskih sredstev za storilca. Uvaja se torej prepoved nadlegovanja prek SMS-sporočil, raznih komunikacijskih aplikacij in družabnih omrežij.

Na novo se kriminalizira uporabnike storitev žrtev trgovine z ljudmi (denimo prostitucija ali izkoriščanje dela) ter določa novo kaznivo dejanje pri prisilnih porokah ali prisilnih zunajzakonskih skupnostih.

V primeru izmikanja roki ne tečejo

Predlog posega tudi v zastaralne roke. Če bo novela sprejeta, ti ne bodo tekli v času, ko bo obsojenec na begu oziroma se bo izmikal nastopu kazni. Novela ne nazadnje zvišuje predpisane kazni za korupcijska kazniva dejanja, zaporni kazni pa se dodaja še obvezno denarno kazen.

Predlog med ključnimi novostmi prinaša izključitev kaznivosti izdaje uradne tajnosti v javnem interesu in zaščito žvižgačev, za kar sta se po zadnjih postopkih zoper novinarje prizadevali obe cehovski organizaciji. Tudi na ministrstvu pravijo, da s tem predlogom odgovarjajo na številna opozorila tako domače kot tudi mednarodne javnosti. Novela gre v državni zbor po redni poti.

Varstvo pravic obsojencev

Predlog novele zakona o izvrševanju kazenskih sankcij po pojasnilu ministrstva predstavlja premišljen poseg, ki zaostruje pogoje za odlog izvršitve kazni zapora, krepi pravno varnost obsojencev, hkrati pa tudi odpravlja administrativne ovire in racionalizira postopke izvajanja nekaterih nalog pravosodnih policistov.

Odlog nastopa prestajanja kazni bo po novem mogoč le v primeru bolnišničnega zdravljenja. Bolj učinkovitemu izvrševanju kazenskih sankcij je namenjen tudi predlog nove normativne ureditve elektronske izmenjave podatkov med sodišči in upravo za izvrševanje kazenskih sankcij, dodajajo na ministrstvu.

Novela uvaja učinkovito pravno varstvo pravic obsojencev v primerih pritožb zaradi neustreznih bivalnih pogojev, na potrebo po njegovi uvedbi je z nekaterimi svojimi sodbami zoper Republiko Slovenijo opozorilo Evropsko sodišče za človekove pravice, v svojih letnih poročilih pa tudi varuh človekovih pravic, dodajo na ministrstvu.

Predlog novele prinaša tudi spremembe pri postopkih premeščanja obsojencev iz enega zavoda v drugega ter pri izdelavi osebnega načrta obsojenca.

Deli s prijatelji